Nakon napada dronovima
17

Krimski most djelomično otvoren za automobile

D. B.
Krimski most, koji povezuje Rusiju i Krim, djelomično je otvoren za saobraćaj automobila dan nakon što je napadnut, saopćila je ruska vlada.

Vozila su počela koristiti jednu kolovoznu traku mosta preko Kerčkog moreuza, a nakon napada za koji je Rusija okrivila ukrajinske pomorske bespilotne dronove. Rusi su odbili produžiti sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, no negirali su da je riječ o odmazdi. Osuđujući napad na most kao terorističkii čin protiv ključne transportne veze, ruski predsjednik Vladimir Putin je ipak obeća da će ruska vojska odgovoriti. S druge strane, ukrajinske zračne snage su upozorile na noćne napade ruskih dronova na Odesu i druge južne gradove. Zamjenik premijera Marat Khusnullin je rekao da se nada da će dvosmjerni saobraćaj biti uspostavljen do sredine septembra.

Rusko ministarstvo saobraćaja je saopćilo da oslonci mosta nisu oštećeni u napadu.

Krimskii most je otvoren 2018. godine i omogućava cestovno i željezničko putovanje između Rusije i Krima, ukrajinskog teritorija koji je Rusija pripojila 2014. godine nakon međunarodno nepriznatog referenduma. Paralelna željeznička pruga mosta također nije oštećena. Ukrajina nije zvanično potvrdila da je izvela napad, no izvor u njenoj službi sigurnosti je za ruski BBC kazao da ova zemlja zaista stoji iza napada.

Most je važan put za snabdijevanje ruskih snaga koje su okupirale dijelove južne Ukrajine od početka invazije 24. februara prošle godine.

Ovo je drugi veći incident koji se odnosi na most u proteklih godinu dana. U oktobru je djelomično zatvoren nakon napada, a u februaru ove godine je ponovo otvoren. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je optužila Ukrajinu za napad na most te je navela da su "Velika Britanija i SAD" također direktno učestvovale, no dokaze nije ponudila.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da napad na most i ruska odluka da se povuče iz dogovora koji omogućava izvoz ukrajinskih žitarica Crnim morem nisu povezani.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je kazao da će stotine miliona ljudi koje se suočavaju s glađu širom svijeta "platiti cijenu" zbog povlačenja Rusije iz sporazuma. Dodao je da će nastaviti napore s ciljem "olakšavanja nesmetanog pristupa" globalnim tržištima hrani i gnojivu iz Ukrajine i Rusije.

Koordinator američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, John Kirby, optužio je Rusiju da je nastavila "efikasnu blokadu ukrajinskih luka".

"Rusija će biti u potpunosti i isključivo odgovorna za posljedice ovog vojnog čina agresije. Već danas vidimo skok globalnih cijena pšenice, kukuruza i soje kao rezultat povlačenja Rusije iz sporazuma", kazao je Kirby.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba, rekao je da je odluka Rusije žalosna te je pozvao sve zemlje članice UN-a da zatraže od Rusije da nastavi učešće u sporazumu te da zaustavi svoje "igre gladi" i drži politiku dalje od globalne sigurnosti hrane.