Ukrali nakit Eve Peron
0

Kriminalce iz Srbije očekuje suđenje u Španiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sedam osoba za koje se vjeruje da su pripadnici kriminalne grupe iz Srbije i da su umiješane u krađu nakita u Valenciji 2009. godine uhapšeno je u martu i izručeno Španiji, gdje ih očekuje suđenje, saopćilo je u srijedu špansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Talijanska policija saopćila je prošle sedmice da je nakit vrijedan šest miliona eura, uključujući tijaru koja je najvjerojatnije pripadala nekadašnjoj prvoj dami Argentine Evi Peron, pronađen u sefu sobe jednog luksuznog hotela u Milanu.

Špansko ministarstvo potvrdilo je u srijedu tu informaciju, precizirajući da su operaciju izvršile španska i talijanska policija, u suradnji s Interpolom i objelodanivši više detalja o samoj krađi.

Sedmero osumnjičenih, za koje se vjeruje da su dio srpske kriminalne grupe uhapšeno je u martu ove godine u Švicarskoj, Francuskoj i Italiji i potom izručeno u Španiju, prenosi AFP.

Grupa je u novembru 2006. godine počela organizirati operaciju, kada su dvojica mladih muškaraca, koji su govorili talijanski, kupili nakit u vrijednosti od oko 20.000 eura u zlatari u Valenciji.

"To je bio početak razrađivanja prijevare jer je jedini cilj kupnje bio da se zadobije povjerenje žrtve", navedeno je u priopćenju.

Tri godine kasnije, dvojac se vratio u zlataru kako bi vlasnika upitao želi li kontaktirati sa šeikom koji je navodno želio kupiti ogromnu količinu nakita za svoje supruge.

U decembru 2009. godine lažni šeik i muškarac koji se predstavio kao njegov bankar ušli su u tu zlataru u poslovnom centru u Valenciji, da bi navodno kupili nakit u vrijednosti 10,5 miliona eura.

"Svežnjevi novčanica su bili prebrojavani i stavljani u ladice stola. Sto je, međutim, imao lažno dno, a ispod njega je bila skrivena niska osoba koja je mijenjala svežnjeve pravih novčanica gomilama u kojima je samo novčanica na vrhu i novčanica na dnu bila prava", saopćila je španska policija.

Kada je radnica zlatare željela provjeriti novac, osumnjičeni su je odgurnuli i zaprijetili da će je ubiti prije nego što su pobjegli s nakitom.

Talijanska policija saopćila je prethodno 23. juna da je u sobi talijanskog hotela pronašla oko tri četvrtine ukradene zbirke nakita, u kojoj se nalaze set prstenja, naušnica i tijara, koju je Evi Peron poklonila holandska kraljevska obitelj.

Policija je tada priopćila i kako je uvjerena da će pronaći još nakita koji je grupa ukrala u Valenciji.

Lažni šeik prilikom hapšenja identificiran je kao 40-godišnji muškarac porijeklom s prostora bivše Jugoslavije, prenio je Associated Press.