Vladimir Putin
0

Krim i Sevastopolj nisu sljedeći cilj Rusije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poluostrvo Krim i luka Sevastopolj, u kojoj je bazirana ruska Crnomorska flota, nisu "sljedeći cilj" Rusije, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin njemačkom televizijskom kanalu ARD.

Kako je prenijela danas pres služba Vlade Rusije, Putin je komentirajući zabrinutost šefa francuske diplomatije Bernara Kušnera da bi sljedeći konflikt mogao biti u Ukrajini, na Krimu i u Sevastopolju, rekao da "Krim nije nikakva sporna teritorija".

"Tamo nije bilo nikakvog etničkog konflikta, za razliku od konflikta između Južne Osetije i Gruzije", rekao je Putin, dodajući da je Rusija davno priznala granice današnje Ukrajine i uglavnom završila pregovore o zajedničkoj granici te da je ostalo samo tehničko pitanje demarkacije.

Ruski premijer je, međutim, dodao da se na Krimu dešavaju komplikovani procesi sa krimskim Tatarima, ukrajinskim i ruskim "uopće slovenskim" stanovništvom, ali da je to "unutrašnje pitanje same Ukrajine".

Što se tiče Crnomorske flote, koja je poslije raspada SSSR-a stacionirana do 2017. godine u krimskoj luci Sevastopolj po bilateralnom sporazumu, Rusija će se rukovoditi tim sporazumom, rekao je Putin.