Meksiko
0

Krijumčar droge priremao ubistvo predsjednika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Meksička policija uhapsila je krijumčara droge koji je, kako se vjeruje, spremao urotu za ubistvo predsjednika Felipea Calderona kako bi se osvetio za oštre mjere koje poduzima meksička vojska protiv krijumčara.

Dimas Diaz Ramos, član jednog od najmoćnijih meksičkih narko-kartela Sinaloa, uhapšen je u ponedjeljak u Culiacanu, glavnom gradu savezne meksičke države Sinaloa, zajedno sa još četiri krijumčara droge, saopćio je šef odjeljenja federalne policije za suzbijanje droge Ramon Pequeno Garcia, javio je Reuters.

Predsjednik Calderon je izjavio da ne raspolaže detaljima o bilo kakvoj zavjeri protiv njega i da to ne bi bilo ni prvi ni posljednji put da mu se upućuju prijetnje.

Istraga o postojanju zavjere za ubistvo Calderona traje od prošle godine, a meksičkom predsjedniku i njegovoj porodici su od početka rata protiv krijumčara droge 2006. godine upućivane prijetnje smrću.

Otada je u okršajima između različitih narko-kartela i meksičkih snaga sigurnosti život izgubilo više od 13.000 ljudi, dok se samo ove godine broj smrtnih slučajeva u takvim sukobima popeo na oko 4.000.

Iako su uhapšeni neki od vodećih krijumčara droge, na slobodi se još nalazi najtraženiji čovjek u Meksiku - Joaquin Guzman, vođa kartela Sinaloa.