Snimak produbio sumnje
54

Kremlj traži nasljednika: Čečenskom vođi Kadirovu dijagnosticirana neizlječiva bolest?

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Čečenskom lideru Ramzanu Kadirovu, koji je poznat po bliskim odnosima s Kremljom, navodno je dijagnosticirana neizlječiva bolest, nekroza gušterače. O ovome piše ruski list u egzilu Novaya gazeta Europa

Ovaj obično dobro obaviješten list napisao je da zdravstveno stanje 47-godišnjeg Ramzana Kadirova "ne daje nade za oporavak"; Stoga Moskva sada mora žurno odlučiti tko će zamijeniti Kadirova na čelu Čečenije, kako bi se održala stabilnost u kavkaskoj regiji. Kandidat za tu dužnost navodno je zapovjednik snaga za posebne namjene Apti Alaudinov, dodaju novine.

Novaja Gazeta, koju je utemeljio dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov, u svom se članku poziva na izvore bliske Kadirovu, kao i ljekare iz elitne moskovske klinike CKB, koja pruža usluge predsjedničkoj administraciji. Priča se da se čečenski vođa tamo liječio i prošle jeseni.

Bila je to tada prva vijest o teškoj bolesti Kadirova, koja je bila pogoršana dugotrajnim izbivanjem iz javnog prostora i problemima koji su se mogli vidjeti tokom njegovih brojnih javnih istupa.

Nagađanja o Kadirovu bolesti tada su službeno odbačena. Njegov dugi boravak u bolnici u Moskvi objasnio je posjetom bolesnom ujaku. No, novinari su sada uvjereni da je pacijent bio Kadirov.

U međuvremenu je u ponedjeljak na Kadirovljevom kanalu na platformi Telegram objavljen snimak sastanka čečenske vlade u glavnom gradu Groznom.

Ovaj snimak vjerojatno neće opovrgnuti nagađanja o političarevu lošem zdravstvenom stanju. Kadirov, koji je optužen za najteže slučajeve kršenja ljudskih prava, na snimci je uhvaćen kako gotovo nepomično sjedi za stolom, govori polako i s očitim naporom.

Glasine o Kadirovu teškoj bolesti pojavile su se i 2020., na vrhuncu pandemije koronavirusa SARS-CoV-19, kada je bio hospitaliziran u CKB-u u Moskvi.

Kadirov je tada tvrdio da tamo dva puta godišnje ide na liječničke preglede. Međutim, mediji su tada pisali da se od covida oporavljao na klinici. Novaya Gazeta izvijestila je da je koronavirus izazvao Kadirova "ozbiljne probleme s endokrinim sustavom".

O Kadirovljevim zdravstvenim problemima pisalo se i u zimu 2023. godine - posebno u vezi s tim kako je počeo izgledati: na fotografijama i videima vidljivo je da se udebljao, a lice i kapci su mu znatno natečeni.

U septebru 2023. informacije o komi ili čak smrti Ramzana Kadirova pojavile su se na anonimnim čečenskim telegram kanalima. Prema novinama Nova, Kadirov je u to vrijeme bio hospitaliziran u CKB-u i priključen na aparat za disanje. Međutim, njegov život nije bio u direktnoj opasnosti.

Ramzan Kadirov ima veliku porodicu: navodno ima dvije žene i najmanje 15 djece, od kojih su neka usvojena. Neku svoju djecu već je uključio u politiku: najstariji sin Achmat je njegov savjetnik i odgovoran je za politiku prema mladima u Čečeniji. Achmatov brat Adam s 15 godina vodi očevo osiguranje.

Uz ime Adama Kadirova veže se jedan od najvećih skandala 2023. godine, kada je u istražnom zatvoru brutalno pretukao pritvorenog aktivista Nikitu Žuravelja.

Analitičari priznaju da je ovaj skandal možda poslužio da se skrene pažnja sa zdravlja Kadirova starijeg.