Svijet
0

Kremlj: Smrt Litvinenka stvar za britansku policiju

FENA
Kremlj je u petak saopćio da je smrt bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka tragedija, ali da je na britanskoj policiji da istraži okolnosti njegove pogibije.

Litvinenko je preminuo u četvrtak navečer u bolnici u Londonu, tri sedmice nakon trovanja čiji uzroci još nisu utvrđeni.

"Smrt svake osobe je tragedija. Ovog trena, na britanskim je službama za provođenje reda i zakona da pokrenu istragu, jer je Litvinenko odnedavno bio njihov građanin", kazao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov na marginama samita EU-Rusija u Helsinkiju.

Prijatelji bivšeg ruskog špijuna bez okolišanja upiru prst prema "zlim silama" u Rusiji kao krivcima za smrt Litvinenka.

"Borio se protiv zlih sila u Rusiji, protiv KGB-a i vlasti koje zatiru demokraciju i slobode u Rusiji. On je žrtva osvete i zlobe tih snaga", rekao je Oleg Gordievski, Litvinenkov prijatelj, za Sky televiziju.

Rusija odbacije svaku primisao da je umiješana u likvidaciju svog bivšeg špijuna, tvrdeći da je to toliko "besmisleno da bi se uopće komentiralo", javila je Hina.

Litvinenko je, međutim, na samrtničkoj postelji svom prijatelju i filmskom redatelju Andreju Nekrasovu rekao: "Prokletnici su me se dočepali."

Litvinenko je prebjegao u Veliku Britaniju 2000. godine sa suprugom i sinom. Istraživao je ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje, gorljive kritičarke vladavine ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Služio je u protuobavještajnom odjelu KGB-a, a potom u ruskoj

Saveznoj službi sigirnosti (FSB) koja se bavi unutrašnjim prijetnjama.

Godine 1998. u Moskvi je javno rekao da je FSB planirao ubojstvo tajkuna Borisa Berezovskog.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Litvinenko, koji je 1. oktobra postao britanski državljanin, jedan je od autora knjige iz 2002. "Blowing up Russia: Terror from Within", u kojoj je naveo da su agenti FSB-a koordinirali razaranje stambenog bloka 1999. godine, kada je živote izgubilo 300 ljudi.

Ruske su vlasti za taj "teroristički napad" okrivile čečenski gerilce.

Londonska Univerzitetska bolnica u četvrtak je saopćila da je Litvinenko preminuo na odjelu intenzivne njege u 21,21 sati po lokalnom vremenu, nakon što se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršalo.

U saopćenju se navodi kako je 43-godišnji Litvinenko bio "ozbiljno bolestan kada je 17. novembra zaprimljen u Univerzitetsku bolnicu", te da su "medicinski tim i bolnica učinili sve što je bilo moguće kako bi se spasio njegov život".

Ipak, liječnici su objavili da nisu uspjeli utvrditi razlog njegove smrti, odnosno zatajenja srca, s obzirom da su pretrage gotovo posve isključile mogućnost trovanja talijem ili nekom radioaktivnom tvari, kao što se prvotno pretpostavljalo.