Osvetničke mjere
7

Kremlj: Rusija će SAD-u odgovoriti razvojem vlastitih projektila

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kremlj je saopćio u ponedjeljak da će Rusija biti prinuđena da na neki način odgovori Sjedinjenim Državama razvijanjem novih projektila nakon američkog napuštanja historijskog sporazuma o nuklearnom neširenju iz vremena Hladnog rata.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u subotu da će se Washington povući iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INT) jer ga je Rusija kršila, izazivajući upozorenje na osvetničke mjere iz Moskve.

Sporazum, koji su potpisali tadašnji predsjednik Ronald Reagan i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov u 1987., poziva na eliminiranje kratkometnih i srednjometnih nuklearnih i konvencionalnih projektila obje zemlje. Njegovo napuštanje izazvalo bi novu grozničavu utrku u naoružanju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je izjavio novinarima da će američki potez učiniti svijet opasnijim mjestom i istaknuo je da će Rusija biti prinuđena da obnovi balans vojne moći ukoliko Washington napusti sporazum i započne razvijati nove projektile.

"Ovdje je riječ o strateškoj sigurnosti. Takve mjere mogu učiniti svijet opasnijim", izjavio je Peskov o planiranom američkom povlačenju.

Predsjednik Vladimir Putin u više je navrata izjavljivao da bi odustajanje od sporazuma prinudilo Rusiju da poduzme konkretne mjere na zaštiti vlastite sigurnosti, tvrdi Peskov.

"To znači da Sjedinjene Države pokušavaju ne prikriveno, nego otvoreno, da započinju razvijati takve sisteme u budućnosti, i ako se takvi sistemi razviju, akcije drugih zemalja, u ovom slučaju Rusije, bit će neophodne na obnovi balansa u toj sferi", izjavio je Peskov.

Postoji šestomjesečni period za Sjedinjene Države da se povuku iz sporazuma nakon što Washington pruži zvaničnu objavu o njegovom napuštanju, tvrdi Peskov, ali naglašava da to još nije učinjeno.

"To znači da je pitanje da Rusija razvija nove projektile - za što nas Washington ionako optužuje - nije pitanje za danas ili sutra", kazao je.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton trebao bi danas održati razgovore s visokim zvaničnicima u Moskvi, i sutra se sastaje s Putinom.

Peskov je izjavio da će Trumpova odluka o napuštanju sporazuma očigledno biti predmet rasprave i da Moskva traži detaljno pojašnjenje zašto je Washington odlučio da okrene leđa sporazumu.

Rusija negira američke optužbe da je kršila sporazum, kazao je Peskov, naglašavajući da su ga Sjedinjene Države uporno poricale.

"Putin je mnogo puta izjavljivao da Sjedinjene Države de facto poduzimaju mjere koje slabe sporazum", izjavio je Peskov, misleći na napade bespilotnim letjelicama i proturaketne sisteme koji su u stanju da unište kratkometne i srednjometne rakete, prenosi Reuters.