Uputili demant
46

Kremlj: Putin nije prijetio nuklearnim oružjem, izvučeno je iz konteksta

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kremlj je u četvrtak saopćio da komentari o nuklearnom oružju koje je ruski predsjednik Vladimir Putin dao u intervjuu državnim medijima ne predstavljaju prijetnju njegovom upotrebom, te optužio SAD da su namjerno izvukli ove opaske iz konteksta.
Putin je u intervjuu objavljenom u srijedu rekao da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da bi se, ako SAD pošalju trupe u Ukrajinu, to smatralo značajnom eskalacijom sukoba.

Komentirajući Putinove riječi, portparol Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima da Washington razumije da ruski lider ponavlja nuklearnu doktrinu Moskve, ali je optužio Rusiju da koristi "nepromišljenu i neodgovornu" nuklearnu retoriku tokom sukoba u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da je Putin samo odgovarao na novinarska pitanja o toj temi i ponovio već dobro poznate okolnosti u kojima bi Rusija teoretski bila prisiljena da koristi nuklearno oružje.

Peskov je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da je Putin u istom intervjuu rekao da mu ideja o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini nikada nije pala na pamet.

Upitan o komentarima Bijele kuće, Peskov je rekao:

"Ovo je bilo namjerno izvlačenje nečega iz konteksta. Putin u ovom intervjuu nije prijetio upotrebom nuklearnog oružja. Predsjednik je upravo govorio o razlozima zbog kojih bi upotreba nuklearnog oružja bila neizbježna. Ovo su razlozi koji se navode u našim relevantnim dokumentima, koji su poznati širom svijeta. Štaviše, svi na Zapadu su namjerno propustili da primijete njegove riječi da mu nikada nije palo na pamet da upotrijebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, uprkos raznim situacijama koje su se razvile tokom borbi. Ovo je namjerno izvrtanje konteksta i nespremnost da se čuje predsjednik Putin", kazao je.