Odlazak nakon 12 godina
27

Kremlj potvrdio da Šojgu više nije ministar odbrane Rusije, dobio je novu funkciju

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što se u medijima pojavila vijest da je predsjednik Rusije Vladimir Putin zatražio smjenu ministra odbrane Sergeja Šojgua, iz Kremlja je stigla potvrda uz objašnjenje da će Šojgu ubuduće biti na funkciji sekretara Vijeća sigurnosti Rusije.
"Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Ukaz o sekretaru Vijeća sigurnosti Ruske Federacije. Imenovao je Sergeja Kužugetoviča Šojgua za sekretara Vijeća sigurnosti", navodi se u saopštenju.

Istovremeno je Nikolaj Patrušev razriješen dužnosti sekretara Vijeća sigurnosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da će Šojgu, koji je ministar odbrane bio od 2012., biti i zamjenik predsjednika Rusije u Vojno-industrijskoj komisiji i nadzornik rada Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

"Što se tiče Sergeja Kužugetoviča Šojgua, on će na mjestu sekretara Vijeća sigurnosti istovremeno biti zamjenik predsjednika u komisiji za vojno-industrijski kompleks. On dobro poznaje ovaj posao, veoma dobro poznaje tempo vojno-industrijske proizvode u konkretnim preduzećima i često posjećuje ta preduzeća", rekao je Peskov.

Ranije je saopšteno da je Putin za novog ministra odbrane predložio Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade.

Putin je također predložio da Sergej Lavrov ostane ministar vanjskih poslova te nije promijenio nijednog drugog zvaničnika iz tog ministarstva osim Šojgua.