U ledenoj vodi
34

Kremlj objavio da je Putin učestvovao u Bogojavljenskom kupanju

I. M.
Foto: RIA Novosti
Foto: RIA Novosti
Ruski predsjednik Vladimir Putin okupao se u ledenoj vodi u noći 19. januara povodom Bogojavljenja. O tome je novinarima rekao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Pravoslavna crkva slavi praznik Bogojavljenje, odnosno Bogojavljenje, 19. januara. U čast ovog dana širom zemlje se održavaju svečana bogosluženja i priređuje se bogojavljensko kupanje, tokom kojeg oni koji žele, po narodnoj tradiciji, urone u ledenu vodu.

Peskov je potvrdio da je ruski predsjednik i ove godine tradicionalno učestvovao u Bogojavljenskom kupanju. Međutim, Kremlj nije objavio fotografije sa tog događaja, kao ni prošle godine.

Vladimir Putin učestvuje u Bogojavljenskom kupanju, a izuzetak je napravio 2022. godine zbog epidemiološke situacije povezane s pandemijom COVID-19.

Temperatura u Moskvi tokom noći spustila se do oko -15 stepeni, dok se u Krasnojarskom regionu tradicionalno kupanje održalo na temperaturi -25 stepeni celzijusa.

Niske temperature nisu spriječile mnoge građane da se i ove godine okupaju u ledenoj rijeci Jenisej, a učestvovao je i guverner tog regiona Mihail Kotjukov.