Odgovor na kritiku
8

Kremlj: Nećemo poslušati američki poziv za oslobađanje uhapšenih demonstranata

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kremlj je saopćio u utorak da ruske vlasti neće obraćati pažnju na američke pozive da oslobode antivladine demonstrante koji su uhapšeni u ponedjeljak tokom protesta koje je organizirao opozicijski čelnik Aleksej Navalni.

"Mi se ne slažemo kada se pitanja postavljaju na takav način. To nije vrsta poziva koji bismo trebali poslušati", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na telekonferenciji s novinarima.

Sjedinjene Američke Države osudile su rusko gušenje antikorupcijskih protesta u ponedjeljak, pozivajući Moskvu da oslobodi "miroljubive" demonstrante koje je uhapsila policija.

Peskov je izjavio da vlasti nisu djelovale protiv demonstranata koji su unaprijed prijavili svoje akcije.

"Što se tiče onih koji su učestvovali u provokativnim akcijama, kršeći zakon, u tom slučaju vlasti će poduzeti akciju protiv njih, u skladu sa zakonom", kazao je Peskov.

Također je naglasio da je Rusija zauzela negativan stav prema širim sankcijama američkog Senata protiv Moskve.

Američki senatori u ponedjeljak navečer su postigli sporazum o zakonu kojim se uvode nove sankcije Rusiji, uključujući i odredbu koja bi spriječila Bijelu kuću da ublaži, suspendira ili ukine sankcije bez kongresnog odobrenja, prenosi Reuters.

Podsjećamo, više od 1.000 demonstranata uhapšeno je jučer širom Rusije jer su protestovali protiv Vladimira Putina.