Svijet
0

Krašenjikov: Ustav se neće mijenjati poslije Putinove izjave

FENA
Izjava predsjednika Vladimira Putina da bi predsjednički mandat u Rusiji trebalo produžiti ne znači ni u kom slučaju da će hitno biti izmijenjen Ustav Rusije, izjavio je danas predsjednik odbora za zakonodavstvo u ruskoj Dumi Pavel Krašenjikov.

Karašenjikov je, komentarišući Putinov intervju medijima iz zemalja "Grupe osam", rekao da je ruski predsjednik najvjerovatnije "iskazao svoje mišljenje kao građanin".

"Putin je istupio kao građanin, odgovarajući na brojne izjave političara i zahtjeve naroda", rekao je parlamentarac, podsjećajući istovremeno da je šef ruske države više puta istupao protiv izmjene Ustava, kako bi se mogao kandidirati i treći put, poslije isteka drugog mandata, u martu naredne godine.

Putin je u intervjuu britanskom "Timesu", njemačkom "Spieglu", italijanskom "Corriere Della sera", japanskom "Hokai", američkom "Wall Street Journalu", kanadskom "Globe and Mailu", francuskom "Le Figarou" i ruskom "Komersantu", rekao da bi trebalo zadržati ograničenja za broj mogućih kandidiranja, ali da bi rok mogao da bude produžen na pet, šest ili sedam godina.

"Četiri godine, su naravno, prilično kratak rok", rekao je Putin.

Ruski predsjednik, nešto manje od godinu dana od isteka mandata, uživa veoma veliko povjerenje stanovništva (blizu 70 posto po istraživanjima javnog mnijenja), a povremeno predstavnici pojedinih državnih organa predlažu da se izmijeni ustav tako da bi se Putin mogao kandidirati i treći put.