Svijet
2

Krao ljudske mozgove pa ih prodavao na eBayju

Klix.ba
Dvadesetjednogodišnji David Charles iz Indianapolisa tokom prošle godine je povaljivao u historijski medicinski muzej Indiana kako bi krao dijelove izloženih primjeraka.

Naime, Charles je krao dijelove ljudskog tijela iz kolekcije muzeja a koju čine tijela 2.000 pacijenata na kojima je izvršena autopsija od 1890-ih do 1940-ih kada je muzej bio Centralna državna bolnica. U njoj su se liječili pacijenti s mentalnim poremećajima od 1848. do 1994. godine. Charles je potom prodavao dijelove tijela na eBayju.

Policija je istražila nekoliko provala u muzej tokom prošle godine, no nisu mogli otkriti počinitelja sve dok nisu dobili dojavu o prodaji ljudskih organa na eBayju. Kupac koji je kupio šest ljudskih mozgova na eBayju za 600 dolara, vjerovatno u razumne svrhe, posumnjaoje da su mozgovi ukradeni kada je primijetio natpise na nekoliko staklenki. Tada je pozvao policiju Inidapolisa i prijavio slučaj.

Charles se na eBayu predstavljao kao Igor. Policija je potom pod lažnim imenom dogovorila sastanak s njim kao potencijalni kupac i kada su se našli na Dairy Queenu, uhapsila ga. Kod njega je bilo 60 staklenki s ljudskim organima. Optužen je za provalu, krađu muzejskih rekvizita i posjedovanje marihuane.