Veliki skandal
33

"Kraljica otpada" i još 10 osoba optuženi zbog najvećeg ekološkog zločina u Švedskoj

D. Be.
Fariba Vancor, koja je prije bila poznata kao Bella Nilsson
Fariba Vancor, koja je prije bila poznata kao Bella Nilsson
Velika ekološka afera trese Švedsku nakon što je kompanija "NMT Think Pink" optužena za ilegalno odlaganje desetaka hiljada tona otpada.

Jedanaest osoba je optuženo za ono što se potencijalno naziva najgorim ekološkim zločinom u zemlji u posljednjih 50 godina.

NMT Think Pink - prethodno poznata firma za odlaganje otpada poznata po svojim ružičastim vrećama za smeće - optužena je za nezakonito zakopavanje i odlaganje desetaka hiljada tona otpada na 21 mjesto u 15 općina širom Švedske, što su tužitelji opisali kao ozbiljan zločin, piše Guardian.

Tokom istrage utvrđene su štetne razine arsena, dioksina, olova, cinka, bakra i naftnih derivata. Prije tri godine dijelovi Stockholma bili su obavijeni dimom izazvanim požarom na napuštenom smetljištu kojim je upravljala ova firma.

U središtu slučaja je uspješna poduzetnica Bella Nilsson. Ona se ranije "okrunila" titulom “kraljice otpada” i u međuvremenu je promijenila ime u Fariba Vancor.

Švedski portal Aftonbladet piše da je Vancor put ka uspjehu počela radeći kao striptizeta i menadžerica erotskog kluba da završila kao poduzetnica u sektoru komunalija.

Ona i dio njenih uposlenika su optuženi za rukovanje znatno većom količinom otpada od dopuštene i nezakonitim odlaganjem, a navodno su izazvali nekoliko požara i izložili obližnje stanovnike otrovnim gasovima. Svi optuženi negiraju krivično djelo.

Prema procjeni novina Göteborgs-Posten, firma Think Pink je navodno bacila najmanje 200.000 tona otpada, iako bi prava količina potencijalno mogla biti mnogo veća.

Think Pink je optužen da je izvršio najgori ekološki zločin u Švedskoj otkako je firma BT Kemi zakopala bačve otrova u južnoj Švedskoj '70-ih godina.