Independent
0

Kraljica nema novca da plati račun za grijanje

FENA
Kraljica Elizabetha II (Foto: Reuters)
Kraljica Elizabetha II (Foto: Reuters)
Dnevnik The Independent na naslovnici u petak objavljuje kako je britanska kraljica pokušala iskoristi novac iz državnog fonda namijenjenog siromašnima da bi platila račune za grijanje Bakingemske palače.

List je na temelju zakona o dostupnosti informacija dobio dokument koji pokazuje da su kraljičini predstavnici zatražili od britanske vlade novčanu pomoć za troškove grijanja Bakingemske palače koji su posljednjih godina porasli.

Vlada je međutim, odbila izdvajanje novca iz fonda koji je namijenjen kao pomoć za grijanje porodicama s malim primanjima i javnim ustanovama kakve su škole i bolnice.

U odgovoru koji je poslan predstavnicima kraljice Elizabete Druge i u koji je Independent imao uvid, navedeno je da bi došlo do negativnog publiciteta ako bi se pare za grijanje dodijelio Bakingemskoj palači umjesto, recimo, nekoj bolnici.

Britanski porezni obveznici, podsjeća list, već izdvajaju 38 miliona funti za kraljevsku porodicu, pa tako Independent u popratnom tekstu prenosi pozive antimonarhističke grupe pod nazivom Republika za preispitivanje financija kraljice Elizabete i njene porodice.