Navršava 70 godina
0

Kraljica Margrethe II već 38 godina na čelu Kraljevine Danske

FENA
Kraljica Margarethe II
Kraljica Margarethe II
Danska kraljica Margrethe Druga navršit će 16. aprila 70 godina života i 38 godina na tronu Kraljevine Danske, saopćila je u srijedu Ambasada Kraljevine Danske u BiH.

Kraljica Margrethe II, koja je veoma popularna u svojoj zemlji, ne samo da vlada državom duže nego što je to uspjelo ijednom drugom monarhu u prošlom stoljeću nego je uspjela i obnoviti dansku monarhiju i suočiti se s nekim teškim trenucima, tako da monarhija ostane netaknuta.

"Imala je 31 godinu kada je naslijedila tron. U jednu ruku, to je bila prednost jer je mogla razumjeti raspoloženje tog vremena. Sedamdesetih godina veoma malo se poštovala tradicija i prošlost, a ona je htjela nastaviti putem modernizacije kraljevske porodice koju je započeo njen otac... Kraljica je uspjela ostvariti posebnu vezu sa svojim narodom putem svojih novogodišnjih obraćanja. Uspjela je svojim govorima nametnuti takvu formu da im se obični ljudi raduju svake godine i sa zanimanjem slušaju obraćanje svoje kraljice uoči svake Nove godine, koja u njima govori o uvjetima života običnih ljudi", kaže se u saopćenju.

Ambasada Kraljevine Danske u BiH podsjeća i na to da su obraćanja danske kraljice 80-ih godina potaknula Dance da budu obzirniji u međuljudskim odnosima.

Kao primjer izdvojen je citat iz govora kraljice Margrethe II 31. decembra 2009. kada je, iznoseći svoja razmišljanja o starenju, naglasila da je za mnoge starenje teško prihvatljivo jer "u djetinjstvu nastojimo što prije odrasti, a kada odrastemo, želimo se i dalje osjećati mlado".

Ne samo da se trebamo osjećati mlađe, nego čak deset ili dvadeset godina mlađe, kazala je kraljica.

"...Moramo se brinuti o onima koji više nisu mladi i pobrinuti se da zbog sreće i poštovanja koje osjećamo prema mladosti ne zaboravimo one koji rano u svom životu osjete promjene starenja. Lijep je osjećaj kada možete uraditi i ovo i ono, ali jednako tako može biti lijep osjećaj mirno sjesti i spoznati da više ne morate trčati za nekim stvarima i da ideali nisu toliko bitni", poruka je iz prošlogodišnjeg govora danske kraljice.