Velika Britanija
0

Kraljica Elizabeta veličala sport u božićnoj poruci

FENA
Kraljica Elizabeta (Foto: Reuters)
Kraljica Elizabeta (Foto: Reuters)
Britanska kraljica Elizabeta je u božićnom obraćanju naciji istakla vrijednosti sporta i njegovu moć u zbližavanju ljudi.

London će biti domaćin Olimpijskih igara 2012. godine, a kraljica je rekla da su ovogodišnji sportski događaji, među kojima Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Južnoj Africi i Igre Komonvelta u Indiji, pokazali koliko je sport važan u ujedinjenju ljudi iz različitih krajeva svjeta i različitog uzrasta.

"Te vrste aktivnosti su zajedničke širom svijeta i igraju ulogu u stvaranju drugačijeg pogleda na život", rekla je kraljica Elizabeta u poruci snimljenoj u Palati Hempton Kort u Londonu.

Britanska kraljica je istakla da sport pomaže ne samo u razvijanju fizičke spremnosti, nego i društvenih vještina, prenosi agencija Reuters.

"Niko ne može da uživa bez poštovanja pravila i nijedan tim se ne može nadati uspjehu bez međusobne saradnje igrača. Ta vrsta pozitivnog timskog duha može koristiti zajednicama, kompanijama i organizacijama svih vrsta", rekla je kraljica.

Britanska kraljica u svom obraćanju naciji na Božić, koje je imala svake godine osim jedne od krunisanja 1953. godine, izražava prije svoje lične stavove nego stavove vlade, navele je britanska agencija.

Članovi kraljevske porodice provode Božić na imanju u Sandringemu, na istoku Engleske.