|

Kraljica Elizabeta ušla u historiju kao prvi britanski monarh koji je doživio 65 godina vladavine

Kraljica Elizabeta ušla u historiju kao prvi britanski monarh koji je doživio 65 godina vladavine
104
Klix.ba
6.2.2017. u 21:44
100
komentara
104

dijeljenja
Kraljica Elizabeta ušla u historiju kao prvi britanski monarh koji je doživio 65 godina vladavine Kraljica Elizabeta II (Foto: EPA)
Kraljica Elizabeta II proslavlja 65 godina vladavine, čime je ušla u historiju postavši prvi britanski monrah koji je obilježio Sapphire jubilej. Elizabeta je postala kraljica na današnji dan 1952. godine u dobio od 25 godina.
Godišnjica će biti obilježena privatno u Sandringham Estateu u Norfolku, bez službenih obaveza. Kraljica je bila veoma raspoložena u nedjelju tokom crkvene službe u West Newtonu kada joj je veliki broj ljudi prenio najljepše želje.

Povodom jubileja napravljene su posebne kovanice i poštanske markice, a godišnjica će biti obilježena počasnom salvom u londonskom Green Parku te na nekoliko drugih lokacija širom Velike Britanije.

Na portretu Davida Baileyja iz 2014. godine, koji je povodom godišnjice ponovo objavljen, kraljica je pozirala s nakitom od safira koji je svadbeni poklon od njenog oca Georgea VI.

Portret kraljice Elizabete koji je snimio David Bailey Portret kraljice Elizabete koji je snimio David Bailey


Elizabeta je stupila na prijestolje nakon što je George VI preminuo u snu. To znači da osim godišnjice vladavine, kraljica obilježava i godišnjicu smrti svoga oca, zbog čega će provesti dan u kući u kojoj je preminuo.
Prijavi grešku


Komentari (100)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...