Svijet
0

Kraljica Elizabeta proslavlja 60. godišnjicu krunisanja

Klix.ba
Kraljica Velike Britanije Elizabeta II proslavlja 60. godišnjicu krunisanja.

Davne 1953. godine više od 8.200 gostiju svjedočilo je historijskom krunisanju, a 27 miliona ljudi u Britaniji pratilo je ceremoniju putem televizije. No, 87-godišnja vladarka ovu godišnjicu će proslaviti privatno.

Britanski mediji navode kako će kraljica biti u svojoj najdražoj kraljevskoj rezidenciji Windsor Castleu gdje će otići na molitvu u privatnu kapelu koja se nalazi u sklopu imanja.

Prošle godine, godišnjica krunisanja obilježena je koncertom ispred Buckinghamske palate i tradicionalnim službom u katedrali St. Paul, kao i velikim slavljem uz rijeku Temzu.

Šezdeseta godišnjica kraljičine krunidbe bit će obilježena u utorak ceremonijom u crkvi u kojoj je kraljica krunisana, a prisustvovat će 2.000 ljudi. Kraljici će se pridružiti njena porodica. Misu će održati biskup Canterburyja, a govor premijer Velike Britanije David Cameron.

Kraljica Elizabeta je krunisana 16 mjeseci nakon što je preuzela tron od svog oca kralja Georgea VI za kojim je žalovala, te je željela odvojiti vrijeme za detaljne pripreme.

Sredinom ljeta bit će održana četvorodnevni Festival krunisanja u vrtovima Buckingham palate.