Slovenija
0

Kraljica Elizabeta prošetala Ljubljanom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više tisuća Ljubljančana s oduševljenjem je pozdravilo britansku kraljicu Elizabetu II. koja se u srijedu popodne, drugog dana svog posjeta Sloveniji, na kratko prošetala središtem grada, te iskoristili priliku da je slikaju fotoaparatima i mobilnim telefonima.

Kraljica i njen suprug Filip od Edinburgha prošetali su ljubljanskim Tromostovjem u društvu gradonačelnika slovenske prijestolnice Zorana Jankoviča i svog službenog domaćina, predsjednika Danila Tuerka, nakon svečana objeda koji je u čast kraljevskog para i 80 uzvanika na ljubljanskom starom gradu priredio veleposlanik Velike Britanije Tim Simmons.

"Britanska kraljica je eminentna ličnost i sretan sam da mi se je u životu pružila prilika i čast da je sretnem", izjavio je nakon svečanog objeda s kraljicom konstruktor lakih aviona i vlasnik tvrtke "Pipistrel" Ivo Boscarol iz Ajdovšèine, jedan od najuspješnijih lokalnih poduzetnika, koji je bio pozvan na svečani objed s kraljevskim parom.

Britanski kraljevski par nakon kraće šetnje Ljubljanom i susreta s građanima od kojih ih je dijelila ograda i nazočnost policije u civilu i zaštitara uputio se prema obližnjem "Grand Hotelu Union", gdje su odsjeli i prespavali noć s utorka na srijedu.

Veliki broj znatiželjnika koji su željeli vidjeti kraljicu okupljao se jučer i danas oko hotela. Britanski kraljevski par, nakon kraćeg odmora u Grand Unionu, uputit će se popodne do zgrade Ljubljanske filharmonije na obližnjem Kongresnom trgu, gdje će prisustvovati programu i dodjeli nagrada mladim glazbenicima.

Slovenski mediji i drugog dana posjeta posvećuju veliku pozornost detaljima visokog posjeta. Pri tome se posebno osvrću na društveni aspekt događaja i spisak uzvanika na pojedinim formalnim susretima s kraljicom, te analiziraju tko je "ispušten" ili "neočekivano" pozvan, a pažnju privlače i modni detalji visokih gostiju, osobiti dama.

Veliku pažnju na sinoćnjem banketu na Brdu kod Kranja izazvao je atraktivni crveni kostim prve dame, supruge predsjednika Tuerka, Barbare, koji su neki modni portali nazvali "kennedijevskim" budući da vrlo podsjeća na jedan kostim koji je nosila prva dama SAD-a Jacky Kennedy u šezdesetim godinama.

Uz ocjene da posjet britanskog kraljevskog para izuzetno koristi promociji Slovenije, pojavili su se i kritični komentari kako posjet nije ispunjen "pravim sadržajem", nego naprotiv "sadržajno prazan".

To je međutim posve u opreci s ocjenom vodećeg slovenskog dnevnika, ljubljanskog "Dela" koje čak s nešto pretjerivanja na svojoj prvoj stranici u naslovu na šest stupaca tvrdi: "Kraljica Elizabeta unijela je malo glamoura u provincijalnost slovenske scene nakon završenih parlamentarnih izbora."

Britanski kraljevski par svoj trodnevni posjet Sloveniji završava u četvrtak ujutro, kad odlazi u Slovačku.