Velika Britanija
0

Kraljica Elizabeta poslala božićnu poruku: Putevi kojima koračamo nikad nisu bili glatki

A. B.
Facebook: The Royal Family
Facebook: The Royal Family
Kao i svake godine, Kraljica Elizabeta II ima puno posla u vezi s pripremama za Božić, koje uključuju i njen božićni govor kojim će se obratiti javnosti. Osim tradicionalne čestitke i želja, kraljica se osvrne na događaje koji su obilježili proteklu godinu. Tako je otkrila svijetu da je ova za nju bila poprilično turbulentna.

Poruku je snimila u dvorcu Windsor u Berkshireu i istakla kako je ovo za nju dosad najteža godina. Pamtit će je po Brexitu, ali i brojnim nemilim događajima koji su pogodili Kraljevsku porodicu.

Princ Philip (98), suprug kraljice Elizabete II, već četvrtu noć provodi u londonskoj bolnici zbog mjera predostrožnosti. Primljen je u bolnicu Kralj Edward VII radi posmatranja i liječenja.

Također, kraljici mnogo teško pada i netrpeljivost između njenih unuka Williama i Harryja zbog čega se čini da čak ni njihove supruge Kate Middleton i Meghan Markle nisu u najboljem odnosu.

Britanska kraljevska porodica će 2019. pamtiti i po ne tako lijepim stvarima koje su uzdrmale njene temelje, od kojih je najviše odjeknuo seksualni skandal princa Andrewa zbog kojeg je sin kraljice Elizabete morao odstupiti sa svih kraljevskih dužnosti i odseliti iz Buckinghamske palače.

U božićnoj poruci kraljica se osvrnula na Isusov život i podsjetila na važnost pomirenja te navela kako i učinjeni mali koraci mogu vratiti vjeru i nadu i prevladati dugotrajne podjele i razlike unoseći harmoniju i razumijevanje.

''Putevi kojima koračamo nikada nisu u potpunosti 'glatki', ali koraci koje mi poduzmemo mogu napraviti veliku razliku'', poručila je kraljica.

Božićna poruka emitovana je na BBC-u, a kraljica je nosila kraljevskoplavu haljinu od kašmira koju je dizajnirala Angela Kelly s brošem od safira i dijamanata koji je Princ Albert poklonio Kraljici Viktoriji na njihovom vjenčanju 1840. godine.

Sjedila je, a na stolu ispred nje su se nalazile porodične fotografije, a kraljica je rekal da se za Božić nada da će bar njen suprug biti pored nje.

U ponedjeljak su princ Harry i vojvotkinja od Sussexa svečano čestitali Božić putem poruke na Twitteru. Na fotografiji pored njih je i sedmomjesečni sin Archie koji je puzao prema kameri.

''Sretan Božić i Nova godina... Od naše porodice vašoj'', poručili su.

Čestitke su e-mailom poslane prijateljima i kolegama, a printane kopije su poslane porodici.

Par trenutno vrijeme provodi u Kanadi, dok pravi odmor od kraljevskih obaveza sa sinom koji se rodio u maju.