Svijet
0

Kraljica Elizabeta II i princ Philip na večeri u Bijeloj kući

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik George Bush i prva dama Laura Bush ugostili su sinoć u Bijeloj kući britansku kraljicu Elizabetu II i njenog supruga princa Philipa na formalnoj večeri u čast posjete kraljevskog para Sjedinjenim Državama.

Propisana odjeća bila je tzv. "bijela kravata", što je najnormalniji oblik odijevanja za neku svečanu priliku i prvi put je sinoć bio propisan otkako je predsjednik Bush stupio na predsjedničku dužnost.

Večera bijelih kravata, koju je u Bijeloj kući posljednji priredio Bill Clinton, ima vrlo strog "kodeks oblačenja", za muškarce bijelu košulju, bijeli prsluk i bijelu leptir-mašnu, crni frak i pripadajuće hlače, a za žene duge večernje haljine.

Kraljica Elizabeta II na banketu je nosila dugu bijelu haljinu i dijamantnu tijaru sa svoje krunidbe 1953., a Laura Bush svijetloplavu kreaciju Oscara de la Rente, izvijestile su američke TV mreže.

Kraljevski par, predsjednik, prva dama i uzvanici imali su obrok od pet jela, uključujući proljetnu juhu od graška s američkim kavijarom, ribu list u umaku od badema i janjetinu s umakom chantarelle, lokalno povrće i rikolu, zeleno povrće sa slačicom i zelenu salatu. Uz salatu su servirani i sirevi s britanskih farmi.

Na banketu u Državnoj blagovaonici Bijele kuće sudjelovala su 134 gosta za 13 stolova, na koje je iznesen najbolji porculan, kristal i srebrni pribor za jelo iz stoljetne kolekcije sjedišta američkih predsjednika.

Tokom zdravica kraljica i predsjednik Bush su nazdravili bliskim vezama i zajedničkim ciljevima Sjedinjenih Država i Britanije. Nakon večere virtuoz violine Itzak Perlman zabavljao je goste, nakon čega je uslijedio nastup Zbora američke kopnene vojske.

Prije večere predsjednik Bush je dočekao kraljevski par u Bijeloj kući s vojnim počastima i salvom iz dvadeset i jednog topa.

Danas će kraljica i princ Philip posjetiti Nacionalni medicinski centar za djecu u Washingtonu i položit će vijenac na spomenik Nacionalnom spomeniku za žrtve Drugog svjetskog rata.

Prije povratka za London princ i kraljica ugostit će predsjednika Busha i njegovu suprugu na večeri u britanskoj ambasadi u Washingtonu.