Držala distancu
38

Kraljica Elizabeta bez maske u javnosti prvi put nakon nekoliko mjeseci

Dž. L.
Kraljica Elizabeeta (Foto: Twitter The Royal Family)
Kraljica Elizabeeta (Foto: Twitter The Royal Family)
Kraljica Elizabeta II pojavila se prvi put u javnosti od marta kada je Velika Britanija bila u lockdownu zbog pandemije koronavirusa, ali 94-godišnjakinja ovom prilikom nije nosila zaštitnu masku, što je mnoge iznenadilo.

Uprkos novom širenju zaraze u Britaniji, kraljica nije marila za epidemiološke mjere u posjeti Laboratoriji za nauku i tehnologiju u Porton Downu na jugozapadu Engleske. U kraljicinom društvu našao se i njen unuk William, ali i drugi članovi kraljevske porodice koji također nisu nosili masku, javlja CNN.

Pojedini mediji pak pišu da bi se moglo reći da su se pridržavali pravila socijalnog distanciranja.

Foto: Twitter The Royal Family
Foto: Twitter The Royal Family

Podsjetimo da je Vlada Velike Britanije preporučila nošenje maski u zatvorenim prostorima gdje nije moguće socijalno distanciranje. Ipak, otkako virus ponovo uzima maha, epidemiolozi pozivaju na pridržavanje mjera i na otvorenom prostoru.

Iz Buckinghamske palače, službene rezidencije britanskih monarha, izvijestili su da se kraljica posavjetovala o nošenju maske s ličnim ljekarima i naučnicima u vojnom istraživačkom pogonu Porton Down. Oni su navodno ustanovili da kraljica ne mora nositi masku, ali je obavezna fizička distanca.

Inače, kraljica Elizabeta proteklih mjeseci boravi u dvorcu Windsor sa svojim suprugom princom Philipom, a sve svoje službene dužnosti obavlja online.