Ona tvrdi da je zatočena
6

Kraljevska porodica Dubaija izvijestila da je princeza Latifa dobro, ali nemaju dokaze

Dž. L.
Kraljevska porodica Dubaija izvijestila je da o princezi Latifi al-Maktoum "brine kod kuće" nakon što je BBC objavio video na kojem princeza tvrdi da je otac, vladar Dubaija, drži kao taoca u vili, jer je ona pokušala pobjeći 2018. godine.
"Ona nastavlja napredovati i nadamo se da će se vratiti javnom životu u odgovarajuće vrijeme", stoji u izjavi kraljevske porodice.

U videosnimku koji je princeza snimila tajno, skrivajući se u toaletu, ona ističe da se plaši za svoj život. Video je naljutio svjetsku javnost koja poziva UN da pokrene istragu.

Agencija UN-a za ljudska prava zatražila je od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da pruže dokaz da je princeza još uvijek živa. Međutim, nije objavljen nijedan video ili fotografija s izjavom porodice koji bi mogli poslužiti kao dokaz da je princeza živa, niti su pruženi detalji o njenom stanju.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je za BBC da će se "pozabaviti" ovim slučajem.

"Ljudska prava shvatamo ozbiljno i stoga ćemo pažljivo pratiti situaciju. Predsjednik je upravo ljudska prava smjestio u srž naše vanjske politike i sve države partneri i saveznici mogu očekivati ​​da će tako biti i u budućnosti", kazao je Blinken.

Šef Human Rights Watcha, Kenneth Roth, izjavu kraljevske porodice Dubaija opisao je kao "naslovnu priču" i rekao da niko neće vjerovati kraljevstvu Dubaija dok Latifa ne bude imala "slobodu da govori u svoje ime".