Svijet
3

Kralj Španije Juan Carlos smanjio sopstvenu platu

SRNA
Juan Carlos
Juan Carlos
Španski kralj Juan Carlos smanjit će svoju platu za oko sedam procenata, u skladu sa redukcijama koje su uvedene za zaposlene u javnom sektoru u vrijeme finansijske krize, saopštila je danas kraljevska palata.

Kraljevska palata ukupno će umanjiti svoj ovogodišnji budžet od 8,3 miliona eura za preko 90.000 eura i on će biti za dva procenta manji nego prošle godine, rekli su izvori iz palate, a prenosi AFP.

Konzervativni premijer Mariano Rajoy objavio je prošle sedmice nove mjere za smanjenje španskog deficita, uključujući ukidanje božićnog bonusa za zaposlene u javnom sektoru i povećanje PDV-a. Ove mjere izazvale su burne ulične proteste.

Rajoy je rekao da će ove mjere, zajedno sa koracima koji su preduzeti ranije, pomoći Španiji da uštedi 65 milijardi eura do 2014. godine.

Zaposleni u kraljevskoj palati također će biti obuihvaćeni ovim mjerama, rekao je izvor koji nije želio da bude imenovan i dodao da će ušteđeni novac biti potrošen za potrebe građana.

Kraljevska palata je u decembru iz solidarnosti sa Špancima koji trpe posljedice ekonomske krize objavila detalje o svojim prihodima.

Kralj Juan Carlos bio je izložen oštrim kritikama kada je četiri mjeseca kasnije otišao u skupi lov u Bocvani, zbog čega se javno izvinio.