Vladar zabrinut
5

Kralj Jordana upozorio da je IDIL opet u usponu

M. N.
Foto: AFP (Foto: EPA-EFE)
Foto: AFP (Foto: EPA-EFE)
Jordanski kralj Abdullah II upozorio je da se IDIL regrupira i da je ponovo u usponu na području Bliskog Istoka.

Nekoliko mjeseci nakon što je IDIL protjeran iz posljednjeg sirijskog uporišta Abdullah je upozorio da je njegova najveća zabrinutost to što su tokom prošle godine uvidjeli novi uspon ove terorističke grupe i to ne samo na jugu Sirije, već i u zapadnom dijelu Iraka.

"Moramo se ponovo suočiti sa spajanjem IDIL-a. Veliki broj njihovih boraca je sada u Libiji. Ovo će biti bitna tema diskusije u narednim danima s obzirom na to da je Libija bliže Evropi. Nekoliko hiljada boraca napustilo je sirijski Idlib preko sjeverne granice i završilo je u Libiji, to je nešto sa čim ćemo se mi, ali i evropske kolege morati pozabaviti u 2020. godini", rekao je jordanski kralj, prenosi Arab News.

Kada je riječ o dešavanjima između Irana i SAD-a kazao je kako se nada da će uspostaviti ispravan ton za region, a to je "snižavanje temperature".

"Za sada izgleda kao deeskalacija, nadamo se da će tako ostati. Ne možemo priuštiti nestabilnost u našem dijelu svijeta. Šta god se dogodi u Teheranu utjecat će na Bagdad, Aman, Bejrut i izraelsko-palestinski proces", kazao je.

Dodao je kakoće nedavno raspoređivanje turskih trupa za obuku u Libiji samo stvoriti više konfuzije u zemlji, jer su se obje strane dogovorile za primirje kojim su okončale devetomjesečnu borbu.

Jordan, koji se smatra vitalnim za stabilnost Bliskog Istoka, dom je za 1,3 miliona izbjeglica iz ratom uništene Sirije.