Svijet
0

Kralj Gyanendra danas napušta kraljevsku palaču

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nepalski svrgnuti kralj Gyanendra u srijedu se pripremao da napusti svoju palaču kako bi živio kao običan građanin, dvije sedmice nakon što je vlada ukinula 239-godišnju monarhiju.

Nepalska Ustavotvorna skupština dala mu je rok do četvrtka da napusti kraljevsku palaču Narayanhiti i odseli se u privatni stan, prenosi Reuters.

Gyanendra je, međutim, izjavio da nema gdje otići i potom mu je vlada dopustila da živi u palači Nagarjun, kompleksu od oko desetak betonskih kućica s trošnim krovovima, koji predstavlja suštu suprotnost njegovoj glavnoj palači u Katmanduu.

Gyanendra je u prošlosti koristio taj kompleks kao ljetno i lovačko odmaralište.

"Da, on odlazi za Nagarjun danas. To je plan", izjavio je u srijedu njegov portparol Phaniraj Pathak. On nije dao nikakve druge detalje.

Više od stotinu ljudi okupilo se pred mjestom održavanja sastanka Ustavotvorne skupštine kako bi tražili da se Gyanendri ne dopusti da živi u svom bivšem mjestu za odmor.

"Dajte prosjaku milostinju, ne palaču", pisalo je na nekima od protestnih plakata.

Zvaničnici su saopćili kako se očekuje da Gyanendra preda krunu optočenu dijamantima i rubinima, kao i ceremonijalni skiptar vladinom timu koji se priprema za inventuru imovine i dragocjenosti prije nego što napusti palaču Narayanhiti.

Palača je bila poprište masakra iz 2001. kada je ondašnjeg kralja Binendru i većinu ostalih članova kraljevske porodice ubio princ Dipendra, koji se kasnije i sam ubio.

Gyanendra, koji nije bio u Katmanduu te noći, postavljen je na tron.

On je, međutim, postao nepopularan nakon što je zgrabio apsolutnu vlast u 2005., da bi godinu dana kasnije bio ponižen nakon sedmica uličnih protesta.

Mnogi Nepalci nezadovoljni su Gyanendrinom selidbom u palaču Nagarjun, nad kojom je vlada prošle godine preuzela vlasništvo.

"Dopušteno mu je da da se iseli iz jedne palače u drugu. On je bogat i može sam sebi urediti aranžmane za boravak tamo", izjavio je farmer Shambhu Kandel.

Ukidanje monarhije ključni je uslov iz mirovnog sporazuma iz 2006. s maoističkim pobunjenicima, koji su vodili deceniju dug građanski rat u kojem je ubijeno više od 13.000 ljudi.