Pomirljiv ton
1

Kralj Felipe u božićnoj poruci pozvao na kompromis u Kataloniji

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kralj Felipe VI iskoristio je svoju tradicionalnu božićnu poruku u nedjelju navečer kako bi pozvao novoizabrani katalonski parlament da odustane od novih poteza ka secesiji od Španije.

"Put naprijed ne može nas ponovo voditi ka konfrontaciji ili ekskluzivitetu koji, kako i sami znamo, samo stvaraju neslogu, nesklad i ljutnju", izjavio je španski monarh u govoru koji je prenosila državna televizija.

Kralj se obratio naciji četiri dana nakon što su na regionalnim izborima u Kataloniji separatističke stranke ponovo došle na vlast. Španski premijer Mariano Rajoy raspustio je raniji saziv parlamenta koji je glasao u oktobru da proglasi Kataloniju nezavisnom republikom, ali su njegove nade u poraz separatista propale nakon regionalnih izbora.

"Ova 2017. u Španiji je bila, bez sumnje, teška godina za našu zajednicu, godina koja je, iznad svega, bila obilježena situacijom u Kataloniji. Njeni (katalonski) čelnici moraju se suočiti s problemima koji pogađaju sve Katalonce, poštujući njihove razlike i odgovorno djelujući u korist zajedničkog dobra", poručio je Felipe.

Posljednje kraljevo televizijsko obraćanje naciji bilo je 3. oktobra, dva dana nakon što je katalonska regionalna vlada usprotivila sudskoj odluci i održala je referendum o secesiji. Kralj je tada žestoko kritikovao katalonsku vladu zbog otvorenog pokazivanja nelojalnosti prema Španiji.

Njegov ton u božićnoj poruci bio je pomirljiviji, kada je priznao da, iako je Španija izrasla u punopravnu članicu Evropske unije, "nije sve bilo uspješno" u posljednjim decenijama.

On je insistirao na povratku "harmoničnoj koegzistenciji katalonskog društva, u svim njegovim različitostima, tako da te (separatističke) ideje ne dijele porodice i prijatelje", prenosi AP.