Ovacije zastupnika
0

Kralj Charles III u Bundestagu pohvalio jedinstvo Njemačke i Britanije prema ukrajinskom ratu

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kralj Velike Britanije Charles III obratio se danas u njemačkom Bundestagu hvaleći njihovo trenutno jedinstvo u suočavanju s invazijom Rusije na Ukrajinu.

Kralj je drugog dana trodnevne posjete Njemačkoj u polusatnom govoru naizmjenično govorio njemački i engleski, što je izazvalo ovacije zastupnika.

U obraćanju nije pomenuo Brexit, ali Charlesova posjeta, njegovo prvo putovanje u inostranstvo kao monarha, dio je napora da se britanski odnosi s Evropom resetuju nakon njenog izlaska iz Evropske unije 2020.

Charles, koji je naslijedio svoju majku, kraljicu Elizabetu II nakon što je preminula u septembru, primijetio je da se rat vratio u Evropu otkako je posljednji put govorio u Donjem domu njemačkog parlamenta u sklopu ceremonije sjećanja 2020. godine.

"Otkako sam posljednji put govorio u ovoj zgradi, pošast rata se vratila u Evropu", poručio je u prepunoj sali.

Dodao je da su i Britanija i Njemačka pokazale "vitalno vodstvo", hvaleći odluku Berlina da pruži veliku vojnu podršku Ukrajini kao izuzetno hrabru, važnu i cijenjenu.

"Jedva da mogu da počnem da izražavam ponos koji osjećam zbog snage partnerstva između naše dvije zemlje", zaključio je.

Taj 74-godišnji monarh, koji ima njemačko porijeklo i koji je lično i službeno posjetio Njemačku više od 40 puta, kasnije se susreo s nekim od Ukrajinaca koji su se sklonili u Njemačku od ruske invazije na susjeda u februaru 2022.

Podsjećamo, Charles je trebao prvo otputovati u Francusku, ali je otkazao taj dio turneje zbog nasilnih nemira u njoj.

Tokom posjete, njemački zvaničnici hvalili su njegovo rano interesovanje za ekološke uzroke i održivost.

"Gajim veliko poštovanje za njegovu decenijama dugu posvećenost zaštiti životne sredine i klime", napisao je njemački kancelar Olaf Scholz na Twitteru nakon sastanka s Charlesom u četvrtak ujutro, prenosi Reuters.