Svijet
0

Kralj Abdullah protiv povlačenja iz Iraka bez rokova

FENA
Jordanski kralj Abdullah II
Jordanski kralj Abdullah II
Jordanski kralj Abdullah II upozorio je u utorak, u intervjuu za AFP, da bi povlačenje američkih snaga iz Iraka "bez preciznih rokova" doprinijelo "jačanju nasilja" u toj zemlji.

"Povlačenje iz Iraka bez preciznih rokova i pripreme uvjeta, neophodnih za garantiranje jake centralne vlade koja bi bila u stanju da upravlja državnim poslovima, te jakih iračkih snaga koje bi garantirale sigurnost i stabilnost u zemlji, samo bi pogoršalo probleme i doprinijelo jačanju nasilja i međuiračkog sukoba", rekao je kralj.

On je ocijenio da je problem Iraka taj "što su Iračani između sebe podijeljeni na one koji podržavaju koaliciju na čelu sa SAD-on, one koji je odbijaju, one koji pružaju otpor i smatraju SAD okupatorom i na kraju one koji traže da nanesu štetu političkom procesu u naporima za nacionalno pomirenje".

Prema njegovim riječima, ova posljednja grupa "traži također da minira jedinstvo Iračana, podstičući sektaške sukobe, vodeći terorističke akcije protiv iračkih civila.

On je naglasio značaj "rješavanja kritične situacije u Iraku pomažući Iračanima da ostvare nacionalno jedinstvo" kako bi se oduprli sve jačim prijetnjama nasilja, tenzijama i sektaškim sukobima, koji izazivaju smrt stotina osoba dnevno".

Na pitanje o rizicima sektaških sukoba u neke zemlje regiona, kralj je ocijenio da je "danas svijet svjestan da kada sektaški sukobi započnu, teško je potom naći izlaz."