Svijet
0

Krajnja desnica, cenzura i mediji na britanski način

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Proturječnosti koje su pratile najavu pojavljivanja Nicka Griffina, vođe desničarske i po mnogima otvoreno rasističke Britanske nacionalne partije (BNP) u emisiji televizije BBC-a "Vrijeme za pitanja", uočljive su u četvrtak i na stranicama vodećih londonskih listova.

The Guardian prednost daje intervjuu s glavnim direktorom BBC-a Markom Thompsonom, koji brani odluku korporacije da Griffinu uputi poziv za učestvovanje u emisiji.

Nerazumno je i nedosljedno, smatra sagovornik Guardiana, zastupati stav po kojem je stranka poput BNP-a dovoljno prihvatljiva da građani za nju glasaju na izborima ali ne i toliko da bude zastupljena na jednoj demokratskoj tribini kakav je program "Vrijeme za pitanja".

Cenzurom, kaže Thompson, treba da se bave ministri a ne mediji. A ako ministri žele zabraniti pojavljivanje BNP-a u medijima, kao što je to osamdesetih godina učinila Margaret Thatcher s političkim krilom Irske republikanske armije Sinn Feinom, onda neka prvo pormijene postojeće zakone, pa će tek potom BBC uzeti u razmatranje moguće kršenje svoga temeljnog načela, nepristranosti, poručuje Thompson sa stranica Guardiana.

Sam Griffin sa stranica The Timesa zahvaljuje BBC-u na, kako tvrdi, propagandnom uspjehu koji je obezbijedio njegovoj stranci. Uz opasku da je histerična reakcija, kako je naziva, političke elite u cijeloj priči njegovoj stranci osigurala nezabilježeni publicitet, Griffin kaže i da je spor koji je izbio oko njegovog pojavljivanja na televiziji za rezultat imao i rekordne donacije stranci koju predvodi.

Uvodničar Timesa smatra da je BBC u pravu što je Griffina pozvao da u emisiji položi račune ali da sada drugi učesnici programa moraju umješno razotkriti pravu prirodu Griffinove politike.

List savjetuje ostalim učesnicima emisije, gledaocima i organizatorima da obrate pažnju na tri stvari. Prvo, da ma koliko to bilo teško, zapamte da emisija, i pored Griffinovog prisustva, nije program o njemu. Riječ je o lideru male stranke s neznatnom podrškom, tako da pitanja i odgovori nikako ne bi smjeli biti u poptunosti određivani njegovim prisustvom.

Drugo, nastavlja Times, voditelj i ostali učesnici bi morali da se dobro upoznaju s brojnim ranijim i najblaže rečeno neukusnim komentarima lidera BNP-a: Glavni cilj partije je rasna supremacija bijelaca u Britaniji, Adolf Hitler je malo pretjerao, dimnjaci na gasnim komorama su laž. I da tom i takvom Nicku Griffinu, savjetuje Times, koji lako zaboravlja izjave iz prošlosti ne dopuste da se ovaj put lako provuče.

Times konačno podsjeća na unutrašnje sukobe u Britanskoj nacionalnoj partije između onih koji, poput njenog šefa, žude za uvažavanjem i rado bi da stranku učine prihvatljivijom za druge i tvrdog jezgra koje želi zadržati ideološku čistotu.

Jedna od najboljih šansi da se stranka uništi, po Timesu, leži u jačanju njenih unutrašnjih napetosti i nadi da će one na kraju podijeliti ovaj fašistički pokret.

Times zaključuje da će emisija "Vrijeme za pitanja" biti test, i za BBC i za druge učesnike koji će morati da učine daleko više od okretanja glave zgroženog izraza lica, i za publiku u studiju i ispred malih ekrana. Britanija će već u petak znati mnogo više i o zrelosti svoje demokratije i o svom multietničkom društvu, zaključuje Times.