|

Krajem sedmice sastanak G 5+1 posvećen iranskom nuklearnom pitanju

Krajem sedmice sastanak G 5+1 posvećen iranskom nuklearnom pitanju
0
F
FENA
4.9.2006. u 20:43
0
komentara
0

dijeljenja
Krajem sedmice sastanak G 5+1 posvećen iranskom nuklearnom pitanju Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad
Predstavnici šest svjetskih sila (G 5+1) u četvrtak će se sastati u Berlinu da bi razgovarali o iranskom nuklearnom pitanju, saopćili su u ponedjeljak zapadni diplomati.
Razgovori su zakazani nedjelju dana nakon što je Iran dao zvaničan odgovor na paket podsticajnih prijedloga pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke, u kojem se Iranu nude razni ekonomski ustupci u zamjenu za obustavu procesa obogaćivanja urana i srodnih aktivnosti.

Sekretar Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Irana Ali Laridžani je 22. augusta dostavio pisani odgovor Teherana ambasadorima Kine, Rusije, V. Britanije, Francuske, Njemačke i Švicarske (koja u Iranu zastupa interese SAD-a).

Politički direktori ministarstava vanjskih poslova članica Grupe 5+1 pripremaju dalje konsultacije zvaničnika šest država.

Nakon što je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei u petak objavio izvještaj o nuklearnim aktivnostima u Iranu, Sjedinjene Države intenzivirale su napore da uvjere ostale stalne članice VS UN-a da izvrše snažniji pritisak na Teheran.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.