{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kraj zabrane: Oregon legalizovao rekreativno korištenje marihuane

5.11.2014. u 09:48
6
55
Kraj zabrane: Oregon legalizovao rekreativno korištenje marihuane
6
Kraj zabrane: Oregon legalizovao rekreativno korištenje marihuane
Foto: AFP
Reforma zakona koji regulišu prodaju marihuane u SAD-u dobija novi zamah nakon što je Oregon legalizovao njeno rekreativno korištenje.
Zakon pod nazivom "Measure 91“ dozvoljava posjedovanje, prodaju i rekreativno korištenje marihuane svim osobama starijim od 21 godinu. Ovim je potezom Oregon postao treća država SAD-a koja je okončala prohibiciju marihuane.

"Ljude se više neće moći zavaravati propagandom koju slušaju cijeli život. Ovo je još jedan način gdje glasači odlučuju kako će živjeti, a sama prohibicija marihuane bila je velika greška", objasnio je Mason Tvert, direktor Marijuana Policy Projecta.

Građani će moći posjedovati do 220 grama supstance u svojim domovima, a u javnosti će moći posjedovati do 20 grama. Sprovedbu zakona regulisat će Komisija za kontrolu alkoholnih pića, a porez koji će biti sakupljen bit će proslijeđen u budžete škola, policije i organizacija za borbu protiv opasnih droga.

23 države i grad Washington legalizovale su medicinsko korištenje marihuane, a Oregon, Colorado i grad Washington od nedavno odobravaju i rekreativno korištenje. Pretpostavlja se da će prodaja marihuane u samo dvije države osigurati dodatnih 630.000.000 eura do 2020. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: