Visoko u Alpama
116

Kraj švicarske bajke: Svi stanovnici morali napustiti selo, možda i zauvijek

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ova subota je bila prvi dan u historiji da se niko nije probudio u malom švicarskom selu Brienz u kantonu Graubünden. Gotovo stotinjak mještana sela bilo je prisiljeno napustiti ga do petka navečer. Hoće li se u selo moći vratiti, zasad nije sigurno.

Selo Brienz već se neko vrijeme procjenjuje s geološkog gledišta rizičnim.

Tlo na kojem se nalazi spušta se prema dolini, zbog čega je i zvonik crkve nakošen, a na kućama često nastaju velike pukotine. Sada je došlo ono čega su se neki potajno pribojavali već neko vrijeme. Mještani su dobili 48 sati da spakuju sve što mogu i napuste svoje domove, piše BBC.

Razlog je bilo upozorenje geologa da na tom mjestu postoji neposredna opasnost od klizišta koje bi moglo pokrenuti do dva miliona kubičnih metara stijene s planine koja se nadvija nad selom. Takvo klizište bi beznadno zatrpalo Brienz, koji se nalazi manje od 10 kilometara od poznatog skijališta Lenzerheide.

Odroni su sve bliže samom selu Brienz (Foto: EPA-EFE)
Odroni su sve bliže samom selu Brienz (Foto: EPA-EFE)

Nakon što su mještani spakovali sve potrebno, morali su spašavati i domaće životinje. Između ostalog, tamošnje krave muzare odvedene su na sigurno. Turbulentni događaji u Brienzu pokrenuli su mnoga pitanja o sigurnosti nekih planinskih zajednica u kontekstu globalnog zagrijavanja u Alpama.

Švicarske regije su se pokazale vrlo osjetljive na klimatske promjene. Zajedno s topljenjem vječnog leda visoko u planinama, sve češće se javljaju klizišta. Neke su planine oduvijek bile relativno nestabilne, no u posljednje vrijeme znatno su češća pomicanja tla.

Obilne kiše sada bi mogle pokrenuti planinu iznad sela Brienz. Sada mještani u privremenim smještajima čekaju odron koji bi se najvjerojatnije trebao dogoditi tokom maja i mole se da ne uništi njihove domove.

Pomalo bajkovito selo, kakvih u kantonu Graubünden ima mnogo, nalazi se na nadmorskoj visini od 1144 metra i historijski je značajno mjesto. Prvi put se spominje 840. godine pod imenom Brienzola. Već u 12. stoljeću bio je privredno središte biskupije Chura.