ICTY
0

Kraj suđenja Milanu i Sredoju Lukiću

FENA
Milan i Sredoje Lukić
Milan i Sredoje Lukić
Završnim riječima optužbe i odbrane pred Haškim tribunalom (ICTY) ove sedmice bit će završeno suđenje bosanskim Srbima Milanu i Sredoju Lukiću optuženima za zločine nad Bošnjacima u Višegradu 1992.-1994.

U sudnicama u Haagu narednih dana bit će održana i rasprava o stanju u postupku protiv bivše predstavnice glavne tužiteljice Florence Hartmann, a zakazan je i nastavak suđenja Vlastimiru Đordjeviću, Momčilu Perišiću i nekadašnjim liderima Hrvata u BiH.

Zastupnici optužbe i odbrane u procesu protiv Milana i Sredoja Lukića izložit će završne argumente u utorak 19. maja.

Tužitelji su u završnom pisanom podnesku, koji je sud objavio prošle sedmice već zatražili da obojici optuženih bude izrečena doživotna zatvorska kazna "imajući u vidu izuzetnu težinu zločina koje su počinili".

Istovremeno je odbrana prvooptuženog Milana Lukića zatražila da on bude oslobođen po svim tačkama optužnice.

Lukići - za koje se navodi da su bili vođe paravojne formacije zvane "Beli orlovi", "Četnički osvetnici" ili "Obrenovačka grupa" – optuženi su za višestruka ubistva - uključujući i spaljivanje 140 živih bošnjačkih žena, djece i staraca – progon, istrebljenje, nehumana djela i okrutno postupanje prema bošnjačkim civilima u Višegradu i okolini 1992.-1994. godine.

Suđenje Lukićima, koji su rođaci, počelo je 9. jula prošle godine.

Statusna konferencija u postupku protiv Florence Hartmann zakazana je također za utorak 19. maja.

Haški sud optužio je krajem augusta prošle godine Hartmann za nepoštovanje suda zato što je u svojoj knjizi "Mir i kazna" i jednom članku objelodanila sadržaj dviju povjerljivih odluka žalbenog vijeća iz procesa protiv Slobodana Miloševića, donesenih septembra 2005. i aprila 2006.

Hartmann je tvrdila da su tim odlukama suci ICTY-a učestvovali u prikrivanju ključnih dokumenata o umiješanosti SR Jugoslavije u genocid u Srebrenici tako što su odbili da skinu oznaku povjerljivosti sa zapisnika Vrhovnog savjeta odbrane koje je službeni Beograd dostavio ICTY-a na suđenju Miloševiću.

Hartmann je od 1999. do 2006. bila glasnogovornica glavne tužiteljice Carle del Ponte.

Za nepoštovanje suda, zaprijećena je kazna do sedam godina zatvora, novčana globa do 100.000 eura ili obje.

Danas će pred ICTY-em biti nastavljeno suđenje bivšem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Srbije Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine nad kosovskim Albancima 1999. Suci će saslušati novog svjedoka optužbe, prenijela je Beta.

Tužitelji u Haagu će u srijedu 20. maja nastaviti izvođenje dokaza protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, koji je optužen za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993.-1995.

Na suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata, optuženih za zločine nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni 1993.-1994, u svoju odbranu svjedoči tadašnji general Hrvatskog vijeća odbrane Slobodan Praljak.