Japan
0

Kraj nuklearne krize očekuje se za devet mjeseci

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japanska energetska kompanija "Tepko", koja upravlja nuklearkom Fukushima Daiichi, najavila je razrješenje krize u ovoj atomskoj centrali u narednih šest do devet mjeseci, prenosi BBC.

U saopštenju se navodi da će prvi korak biti hlađenje reaktora i potrošenog goriva do stabilnog nivoa u naredna tri mjeseca, a zatim hladno gašenje reaktora čime bi nuklearka bila bezbjedna stvarajući uslove da se izbjegne katastrofa slična onoj u Černobilju 1986. godine.

U saopštenju kompanije navodi se da je cilj smanjenje curenja radijacije u naredna tri mjeseca, a hlađenje reaktora u narednih tri do šest mjeseci.

Kompanija takođe planira da pokrije zgradu reaktora, koja je oštećena usljed razornog zemljotresa i cunamija koji su pogodili zemlju 11. marta.

Više od 28.000 ljudi poginulo je od posljedica zemljotresa i cunamija, a pričinjena materijalna šteta procjenjuje se na 300 milijardi dolara.

U međuvremenu, Japan je pogodio još jedan potres u prefekturi Nigata jačine 4,8 stepeni Rihterove skale, na dubini od 30 kilometara.

 Iz nuklearne elektrane u toj prefekturi kuljao je crni dim, te se strahuje da ne dođe do radijacije. 
Poslije ovog potresa, nisu objavljene informacije o eventualnim žrtvama ili šteti, niti je izdato upozorenje na cunami.

Crni dim na nuklearnoj elektrani pojavio se zbog incidenta prilikom provjere sistema za prečišćavanje vode u nuklearnom kompleksu Kashivazaki Kariva, saopštio je "Tepko". 

Od razornog zemljotresa i cunamija 11. marta, "Tepko" pokušava da se izbori sa radijacijom koja ističe iz elektrane Fukushma na sjeveroistoku Japana, teško oštećenoj u zemljotresu i cunamiju. 

Na antinuklearnim protestima u Tokiju, građani traže da vlada preuzme odgovornost za nesreću u Fukushimi i zatvaranje svih japanskih atomskih centrala.