{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kraj epohe neprijateljstva Rusija - SAD

F
15.10.2009. u 16:48
0
0
Kraj epohe neprijateljstva Rusija - SAD
0
Kraj epohe neprijateljstva Rusija - SAD
Foto: AP
Tokom posjete američke državne tajnice Hillary Clinton Moskvi potvrđeno je da je epoha u kojoj su Rusija i Sjedinjene Države posmatrale jedna drugu kao neprijatelja "odavno prošla", izjavio je u četvrtak službeni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko.
Nesterenko je na brifingu pročitao izvode iz teksta o organizaciji rada bilateralne komisije koju su osnovali čelnici dviju zemalja, Dmitrij Medvedev i Barack Obama, u kojem se ističe "puna odlučnost da se prevlada mentalitet 'hladnog rata' i potakne novi start dvostranim odnosima radi zajedničkog napretka".

U njemu se također dodaje da je predsjednička komisija formirana radi određivanja pravaca saradnje i ostvarenja zajedničkih projekata s ciljem osiguranja međunarodne stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog blagostanja, navela je agencija Itar-Tass, a prenio Tanjug.

Prema riječima Nesterenka, "posjeta tajnice Clinton bila je važna grana na planu praktičnog početka strateškoga i kompleksnog dijaloga o kojem su se dogovorili predsjednici Rusije i SAD-a tokom susretu u Moskvi od 6. do 8. jula".

Ruski MVP je prenio u četvrtak intervju ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je rekao da ne treba očekivati nove "hladne ratove", ali da se u principu ništa ne može isključiti.

"Rusija nije usmjerena na konfrontaciju bilo s kim", rekao je Lavrov, dodajući da bilo kakvi "'hladni' ili 'vrući' ratovi" nisu u interesu Rusije, koja namjerava razvijati saradnju sa svim državama koje to žele, na osnovu ravnopravnosti, uvažavanja uzajamnih interesa i koristi, promovirajući pozitivan dnevni red u međunarodnim odnosima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: