Dešavanja u Banjskoj
70

Krah Otvorenog Balkana u najavi: Makedonci zbog informacija s Kosova najavljuju povlačenje

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da će na prvoj sljedećoj sjednici vlade, na kojoj će tema biti Otvoreni Balkan, predložiti izlazak Skoplja iz ove inicijative.

On je rekao novinarima da će Vlada razmotriti i potom odlučiti da li zemlja treba da ostane u regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, u kojoj je zajedno s Albanijom i Srbijom.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije je istakao da poslije incidenta u Banjskoj nije učestvovao u radu Otvorenog Balkana, inicijative koja je, prema njegovoj ocjeni, imala plemenite ciljeve.

Osmani je podsjetio, da je nakon napada u Banjskoj, izjavio da je to protiv osnovne ideje inicijative – pomirenja, te da ako postoji direktna umiješanost Srbije u ta dešavanja, treba preispitati učešće u Otvorenom Balkanu.

"Pošto sada imam više informacija o tome šta se dešavalo u Banjskoj, planiram da o tome obavijestim Vladu na zatvorenoj sjednici, a Vlada će odlučiti kako će postupiti dalje", rekao je Osmani.

Prema njegovim riječima, inicijativa Otvoreni Balkan nije potpuna jer ne obuhvata sve na Zapadnom Balkanu i zato ostaje "samo inicijativa u pokušaju".

"Imala je dva cilja – pomirenje za stvaranje preduslova za zatvaranje kosovsko-srpskog spora i za međusobno priznanje i liberalizaciju tržišta, jer se procenjuje da 80 posto vremena na Balkanu kamioni provode na graničnim prelazima, a 20 postotna putu. Naravno, to su bili plemeniti ciljevi u kojima smo učestvovali. Ali to je inicijativa u pokušaju, jer dok se u nju ne uključi svih šest zemalja, ta inicijativa nije potpuna", rekao je Osmani.