Upozorenje britarskih ministara
0

"Krah eura je pitanje vremena, očekujte nerede!"

FENA
Britanski ministri upozorili su svoje diplomate u zemljama eurozone da se pripreme na krah eura. Britanske ambasade neslužbeno su upozorene na nekad nezamisliv, a sada vrlo vjerovatan scenarij - krah eura koji bi za sobom mogao povući masovne nerede i proteste.

Viši dužnosnik iz britanskog ministarstva finansija otkrio je da vlada buduću politiku planira na temelju činjenice da je krah eura pitanje vremena.

"U našem je interesu da se valuta održi što duže kako bi se i mi imali više vremena pripremiti", rekao je za Daily Telegraph.

S obzirom na to ambasadama su date upute da se pripreme na sve moguće scenarije koje bi za sobom povukao pad eura. Kako bi se vjerovatno dogodila masovna otpuštanja, a time povećala nezaposlenost, okruženje je idealno za nastanak revolucije.

Diplomati bi Britancima u zemljama eurozone trebali pomoći u smislu mogućnosti pristupa bankovnim računima te izvlačenju depozita iz stranih banaka.

Neredi u Grčkoj su britanskoj vladi poslužili kao pokazatelj da ne treba isključiti slične scenarije u drugim zemljama. Posebnu pažnju daju slučaju Italije s obzirom da su i Merkel i Sarkozy istaknuli da bi "krah Italije bio i krah eura", piše Telegraph.

Upozorenja ne stižu samo iz političkih, nego i iz stručnih krugova. U subotu je francuski ekonomist i bivši predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Jacques Attali izjavio da bi euro mogao propasti već do Božića, kako piše Voice of Russia.

Da bi se to spriječilo, prema njegovom mišljenju, potrebno je dati dozvolu Evropskoj centralnoj banci (ECB) da kupuje državne obveznice članica eurozone zahvaćenih krizom, a te zemlje lišiti dijela finansijskog suvereniteta na način da se uvede nadnacionalna kontrola proračuna.