Rad oslobađa
0

Krađu table iz Auschwitza naručili švedski neonacisti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Krađu table s natpisom "Rad oslobađa" s kapije nacističkog logora Auschwitz-Birkenau naručili su švedski neonacisti računajući da će njenom prodajom prikupiti novac za teroristički napad na švedski parlament, javila je poljska državna televizija (TVP).

Tužiteljstvo u Krakovu saopćilo je ranije da već ima spreman zahtjev švedskim vlastima da Poljskoj pruže pravnu pomoć i uključe se u istragu, jer je naručilac krađe iz Švedske.

Poljski ministar pravde Krzysztof Kwiatkowski poljskoj televiziji precizirao je da nije riječ samo o pravnoj pomoći jer je u pitanju mnogo ozbiljnije kazneno djelo.

"Istraga švedskih organa je mnogo šira nego što je to samo odgovor na naš zahtjev da dobijemo pravnu pomoć i treba da završi hapšenjem naručitelja te krađe", kazao je Kwiatkowski.

Švedska služba sigurnosti potvrdila je poljskoj televiziji da vodi istragu u vezi s planovima grupe švedskih neonacista da podmetne bombu u parlament te zemlje u Stockholmu.

Pojedini poljski mediji, pozivajući se na svoje izvore, objavili su da je novac od ukradene table koju je neimenovani Šveđanin želio preprodati trebalo da posluži za teroristički napad.

Poljsko tužiteljstvo je također saopćilo da je zagonetni Šveđanin bar jednom prije krađe bio u Auschwitzu da osmotri teren, prenijele su agencije.

Tablu s kapije Muzeja u bivšem nacističkom logoru Auschwitz na jugu Poljske ukrala su 18. decembra četvorica poljskih sitnih kriminalaca.

Poljsko ministarstvo kulture raspisalo je tada nagradu od 28.750 eura i ploča je pronađena u šumi na drugom kraju zemlje u Kujavsko-pomeranijskom vojvodstvu.

Četiri lopova i organizator krađe su uhapšeni, a priznali su da su za krađu table dobili 5.000 eura. Za krađu kulturnih dobara izuzetne vrijednosti, u koje spada i ploča iz Auschwitza, prema poljskom zakonu predviđena je kazna do 10 godina zatvora.