Svijet
0

Kovtun izjavio da je zatrovan prije 1. novembra

FENA
Ruski biznismen Dmitri Kovtun, koji se nalazi u istrazi o smrti Aleksandra Litvinenka, izjavio je u utorak da je zaražen polonijem 210 prilikom susreta, koji je prethodio susretu od 1. novembra u Londonu, kada je otrovan bivši ruski agent.

"Nemam nikakvog objašnjenja o prisustvu polonija 210, to je ono što sam donio iz Londona, gdje sam se sastao s Aleksandrom Litvinenkom 16. 17. i 18. oktobra", rekao je on za Spiegel -TV, televizijski program njemačkog magazina Der Spiegel.

"Tragovi ostaju vrlo dugo i kada neko nakon toga putuje po svijetu, on svuda ostavlja tragove pri prolasku", dodao je on u telefonskom razgovoru iz moskovske klinike, u kojoj se liječi.

Ova izjava ne ide u prilog teza britanskih istražitelja, koji pokušavaju da trasiraju put radioaktivne supstance koja se koristila za trovanje Aleksandra Litvinenka. Ovaj bivši pripadnik specijalnih ruskih službi, koji je postao protivnik Putinovog režima a koji je dobio azil u Londonu, umro je 23. novembra, tri sedmice nakon što je osjetio prve simptome trovanja.

Prema istrazi, on se 1. novembra sastao u baru hotela Millennijum u Londonu s drugim bivšim agentom ruskih službi Andrejom Lugovojom kao i Dmitrijem Kovtunom.

Prema britanskom dnevnom listi Daily Mirroru, navodeći policijske izvore, autobuska karta koju je Litvinenko koristio da dođe do hotela Millennijuim, 1. novemba, a koja nije sadržavala nikakve tragove radioaktivnosti, dokazuje da se njegovo trovanje desilo u londonskoj ustanovi.

Njemačka policija je otkrila tragove polonija 210 u nekoliko mjesta regiona Hamburga, gdje je Kovtun, dolazeći iz Moskve, boravio između 28. oktobra i 1. novembra.