{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kovčeg sa Arafatovim tijelom stigao u Kairo

N
12.11.2004. u 10:06
0
0
Kovčeg sa Arafatovim tijelom stigao u Kairo
0
Kovčeg sa Arafatovim tijelom stigao u Kairo
Kovčeg s tijelom palestinskog lidera Yassera Arafata prebačen je sinoć avionom francuske vlade iz Pariza na međunarodni aerodrom u Kairu, gdje će danas, uz jake mjere sigurnosti, palestinskom lideru biti odane vojne počasti.
Arafatovo tijelo će zatim egipatskim vojnim helikopterom biti prebačeno u Ramallu, na Zapadnu obalu i poslijepodne pokopano u sjedištu Mukata. Izrael nije udovoljio želji Arafatove porodice da bude pokopan u Jeruzalemu. Palestinski dužnosnici počeli su dolaziti u glavni grad Egipta još u srijedu uvečer. Iz Pariza je u Kairo sinoć doputovala i Arafatova udovica Suha.

Šefovi država i vlada arapskih i muslimanskih zemalja, kao i šefovi diplomacija brojnih zemalja svijeta prisustvovat će oproštaju od palestinskog lidera, simbola borbe Palestinaca za domovinu. Egipat je proglasio trodnevnu žalost, a Arapska liga, čije je sjedište u Kairu, sedmodnevnu uz zastave spuštene na pola koplja.

Šefovi država Jordana, Jemena, Alžira, Egipta, Južne Afrike, Indonezije i Libana su potvrdili dolazak na sahranu. Očekuju se također predsjednik Tunisa i potpredsjednik Narodne Republike Kine, kao i premijeri Pakistana i Švedske te predsjednik vlade i šef diplomacije Turske. Evropsku uniju (EU) će na sahrani predstavljati visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, predsjedništvo Unije ministar vanjskih poslova Nizozemske Bernard Bot, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om, a Evropsku komisiju komesar za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel.

Pomoćnik državnog sekretara William Burns će predstavljati SAD, a u ime Rusije doći će predsjednik Državne dume Boris Grizlov, zamjenik šefa ruske diplomacije Aleksandr Saltanov i bivši ministar spoljnih poslova Jevgenij Primakov. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan poslao je u Kairo svog specijalnog predstavnika za Bliski istok Terriea Red-Llarsena.

Iz Bosne i Hercegovine treba doputovati predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić, iz Srbije i Crne Gore zamjenik ministra vanjskih poslova Predrag Bošković, a iz Hrvatske ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Na sahranu u Kairu doći će i dva izraelska izaslanika, Arapina. Arafatovo tijelo će preko noći biti smješteno u bolnici u Gala vojnom kompleksu u blizini kairskog aerodroma, najavili su egipatski sigurnosni izvori.

U Egiptu je Yasser Arafat počeo svoj politički život, a prema nekim autorima je i rođen u Kairu 1929. Egipat je bio posrednik u palestinsko-izraelskom sukobu, budući da je prvi od arapskih susjeda Izraela potpisao mir s tom zemljom 1979.

Ceremonija u Kairu omogućila je da predstavnici arapskih i islamskih zemlja s kojima Izrael nema diplomatske odnose dođu na posljednji oproštaj s Yasserom Arafatom. Posljednji put je državna sahrana organizirana u egipatskoj prijestolnici prije 23 godine, nakon ubistva Anvara Sadatha, zbog čega je egipatskim dužnosnicima osiguranje predstavljalo veliku brigu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: