{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kouchner želi "strateško partnerstvo" između Rusije i EU-a

F
11.3.2008. u 20:15
0
0
Kouchner želi "strateško partnerstvo" između Rusije i EU-a
0
Kouchner želi "strateško partnerstvo" između Rusije i EU-a
Zaključak o "strateškom partnerstvu" između Rusije i Evropske unije cilj je francuskog predsjedavanja EU-om u drugom polugodištu 2008., izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.
"Mi smo sasvim odlučili da s Rusijom napravimo strateško patnerstvo, što je jedan od glavnih ciljeva francuskog predsjedavanja", rekao je Kouchner na zajedničkoj konferenciji s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Ovakvu orijentaciju, precizirao je on nakon Savjeta za francusko-rusku suradnju o pitanjima sigurnosti u Parizu, trebao bi predočiti tokom dana predsjednik Nicolas Sarkozy.

"Tokom našeg predsjedavanja EU-om radit ćemo na tome i ne sumnjamo da nećemo uspjeti", rekao je šef francuske diplomatije na konferenciji za štampu, kojoj su se pridružili i francuski ministar odbrane Herve Morin i ruski Anatolij Serdjukov.

"Imamo mi i neke tačke o kojima imamo različite stavove, kao što je pitanje Kosova", rekao je Kouchner.

Lavrov je ranije izjavio da EU i Rusija dijele odsada "zajedničke projekte", kao što su rusko učešće u evropskoj operaciji pružanja sigurnosti u izbjegličkim logorima u Darfuru i Čadu.

On je također pozvao da se "što je moguće prije usvoji ova rusko-evropska suradnja na pravnoj osnovi", dok su odnosi između NATO-a i Rusije već formalizirani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: