Svijet
0

Kouchner za nastavak misije OSCE-a na Kosovu

FENA
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjasnio se u četvrtak na godišnjem skupu OSCE-a u Madridu za nastavak misije te organizacije na Kosovu.

"Ma kako se odvijali događaji i pitanje statusa Kosova, mandat OSCE-a treba obnoviti kako bi garantirao u 2008. godini razvoj lokalne demokratije, poštivanje ljudskih prava i sprečavanje međuetničkih napetosti", objasnio je francuski ministar na otvaranju ministarske konferencije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Sadašnja misija OSCE-a na Kosovu, u kojoj sudjeluje oko 1000 ljudi, završava u decembru. Špansko predsjedništvo, koje je također za produženje misije u 2008. godini, smatra kako "bi bilo porazno" da se ona ne nastavi, javio je AFP.

"Uvjeren sam da naša organizacija treba odigrati veliku ulogu u traženju rješenja, olakšavanju tranzicije i povratku na mirnu i jasnu situaciju" na Kosovu, insistirao je Kouchner, bivši administrator na Kosovu kao visoki predstavnik UN-a od jula 1999. do januara 2001.

"Želim skrenuti pažnju na to da moramo sačuvati civilno stanovništvo, a posebno srpsko. Ono nas treba", izjavio je francuski ministar.

Godišnja konferencija Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi održava se do petka u Madridu, u prisustvu četrdesetak ministara vanjskih poslova.