Svijet
0

Kouchner za nastavak misije OSCE-a na Kosovu

FENA
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjasnio se za nastavak misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE) na Kosovu, u četvrtak na godišnjem sastanku ove organizacije u Madridu.

"Bez obzira na razvoj događaja i pitanje statusa Kosova, mandat OSCE-a mora ostati kako bi se u 2008. garantirao razvoj lokalne demokratije, poštivanje ljudskih prava i prevencija međuetničkih tenzija", objasnio je francuski ministar na sjednici otvaranja ministarsake konferencije OSCE-a.

Ovakav stav uslijedio je samo dan nakon neuspjeha pregovora, posljednje šanse, o statusu Kosova.

Sadašnja misija OSCE-a na Kosovu, koja okuplja hiljadu osoba, završava se u decembru. Španija, predsjedavajuća organizacije, traži produženje u 2008., ocjenjujući da bi "to bila velika nesreća" ukoliko se misija ne nastavi.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je u srijedu da je situacija na Kosovu "vrlo alarmantna", posebno nakon što su Kosovari najavili jednostrano proglašenje Kosova.

"Uvjeren sam da ova organizacija ima veliku ulogu da odigra u traženju rješenja, da olakša tranziciju koja će omogućiti povratak na jasniju situaciju i mirno Kosovo", rekao je Kouchner, bivši administrator Kosova i visoki predstavnik UN-a od 1999.do 2001.