Svijet
0

Kouchner: Situacija u Iraku se poboljšava

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio je, drugoga dana svoje posjete ovoj zemlji, da se "situacija u Iraku poboljšava".

"Imam osjećaj da se stvari kreću naprijed. Statistike pokazuju smanjenje incidenata vezanih za sigurnost", rekao je on nakon ručka, koji je priredio njegov irački kolega Hoshyar Zebari.

Francuski ministar izrazio je zadovoljstvo "tim napretkom" kao i procesom "irakizacije" koji je u toku, što znači da "Iračani sami sa svojom vojskom i administracijom preuzimaju da rješavaju svoje vlastite probleme".

"Takva vrsta rješavanja problema je dobro došla. To neće biti lako, ali će Amerikanci poželjeti da se taj proces uradi što je moguće prije", naglasio je on.

"Imamo pozitivan utisak o poboljšanju sigurnosti i preuzimanju Iračana da sami rješavaju svoje probleme, mi se tome radujemo", rekao je francuski ministar na konferenciji za štampu.

"Postoji jedna hitna potreba, to je da Francuska učestvuje u obnovi Iraka", prokomentirao je irački šef diplomatije Hoshyar Zebari.

Kouchner je u popodnevnim satima otputovao u Erbil, glavni grad autonomnog iračkoga Kurdistana, na sjeveru Iraka.