Francuska
0

Kouchner osudio "sistematski" progon u Čečeniji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner osudio je u utorak "sistematski" progon branitelja ljudskih prava u Čečeniji, nakon ubistva voditeljice jedne nevladine organizacije.
  • Osuđujem ubistvo Zareme Sadulajeve i njenog supruga Alika Džibralova, koji su jučer oteti, a danas pronađeni mrtvi u Čečeniji, navodi se u Kouchnerovom saopćenju, prenosi AFP.

Mjesec dana poslije otmice i ubistva Natalije Estemirove iz nevladine organizacije Memorial, Francuska izražava najdublju zabrinutost zbog, istakao je Kouchner, kukavičkih ubistava branitelja ljudskih prava u Čečeniji koja su postala sistematska.

Pariz "poziva ruske vlasti da poduzmu sve kako bi počinitelji ovih ubistava bili otkriveni, uhapšeni i osuđeni".

Francuska podsjeća koliko je važno da se u Rusiji i svuda u svijetu zaštite branitelji ljudskih prava i da im se omogući da slobodno obavljaju svoju aktivnost, u skladu s Deklaracijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o braniteljima ljudskih prava usvojenom 1998. godine.

Zarema Sadulajeva, koja je rukovodila ruskom nevladinom organizacijom "Spasimo generaciju" i njen suprug, nađeni su ubijeni iz vatrenog oružja. Naoružane osobe su ih u ponedjeljak oteli iz ureda organizacije u Groznom.

Predstavnica ruske organizacije Memorial u Čečeniji Natalija Estemirova je oteta u Groznom 15. jula i pronađena izrešetana mecima nekoliko sati kasnije u susjednoj republici Ingušetiji.