Svijet
0

Kouchner: Irci prve žrtve u slučaju "ne" na referendumu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner izjavio je u ponedjeljak da bi Irci "mogli biti prve žrtve" irskoga "ne" u četvrtak na referenumu o ratifikaciji evropskoga Lisabonskoga ugovora, što bi u Evropi izazvalo "ogromno nerazumijevanje".

Posljednja anketa javnoga mnijenja objavljena u nedjelju daje laganu prednost "da" u Irskoj, jedinoj zemlji u Evropskoj uniji koja organizira referendum o ratifikaciji ugovora, ali neizvjesnost ostaje.

"Prve žrtve bili bi Irci", rekao je on na radiju RTL. "Svi će ga ratificirati. Bilo bi jako opasno ne računati na Irce, koji su i sami puno računali na Evropu", rekao je Kouchner.

"Neće se samo oni suočiti s problemom. Naprotiv, Irci bi bili kažnjeni", ocijenio je ministar, dodavši da je za "razvoj njihove trenutno cvjetajuće industrije, otkako je u centru Evrope, potreban i razvoj Evrope, da ona ide u smjeru Lisabonskoga ugovora".

On je priznao da bi irsko "ne" izazvalo "ogromno nerazumijevanje" u Evropi.

Irska je jedina evropska zemlja koja je, prema Ustavu, dužna organizirati javno glasanje. Ostale zemlje izabrale su parlamentarnu ratifikaciju, a 15 glavnih gradova od 27 je ratificiralo taj tekst.