Svijet
0

Kouchner i Steinmeier pozvali Moskvu da ne prekida sporazum FCE

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski i njemački ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner i njemački Frank-Walter Steinmeier uputili su u ponedjeljak zajednički apel Rusiji da odustane od svoje prijetnje jednostranog prekida sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi (FCE).

"Pozivamo rusku vladu da odustane od ovog najavljenog prekida te da krene putem pregovora kako bi sačuvala svoje legitimne interese", napisali su ministri u tribini objavljenoj u njemačkom dnevnom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

"Sporazum FCE-a je mogao udovoljiti uloženim nadama i može to još i danas, to je tačka oslonca za sigurnost Evrope", argumentiraju Kouchner i Steinmeier, dodavši da bi "erozija" ovog teksta, koji ograničava raspoređivanje oružanih snaga u Evropi, "mogla dovesti do nove utrke u naoružanju i novih linija konfrontiranja".

U julu je predsjednik Vladimir Putin objavio da namjerava prekinuti učešće u sporazumu FCE u okviru sukoba između Moskve i Washingtona vezano za proturaketni štit.

Rusija je zaprijetila da će 12. decembra prekinuti svoje učešće u tom sporazumu ako sve zemlje članice NATO-a ne ratificiraju verziju ovog sporazuma, izmijenjenog 1999. Zemlje NATO-a su odbile da ratificiraju sporazum, tražeći od Rusije da povuče svoje snage iz Gruzije i Moldavije.