Godine stagnacije
5

Kotzias: Grčka želi u ovoj godini riješiti spor o nazivu Makedonije

FENA
Nikos Kotzias - desno (Foto: EPA-EFE)
Nikos Kotzias - desno (Foto: EPA-EFE)
Grčka želi da riješi višedecenijski spor u vezi s nazivom bivše jugoslovenske republike Makedonije, izjavio je u četvrtak grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias o potezu koji bi mogao deblokirati pokušaje te balkanske zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

Atina je blokirala pokušaje bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO-u i protivi se njenom članstvu u EU jer tvrdi da naziv Makedonija implicira teritorijalne pretenzije prema sjevernoj grčkoj regiji istog naziva.

"Mislim da će 2018. biti godina kada će vanjskopolitička pitanja koja su godinama stagnirala biti razriješena", izjavio je Kotzias novinarima nakon sastanka vlade.

"Mi ćemo dati doprinos za dobrobit svih na Balkanu", dodao je.

Bivša jugoslovenska republika Makedonija, sa oko dva miliona stanovnika, proglasila je nezavisnost 1991. godine, izbjegavajući nasilje koje je pratilo raspad većeg dijela Jugoslavije.

Grčka je, međutim, povukla podršku makedonskim dodatnim integracijama u međunarodnim tijelima, među kojima je i NATO, dok ne pristane da promjeni ime.

Atina pristaje samo na to da se ta zemlja naziva u međunarodnim odnosima kao "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", kao prelazna mjera do rješenja spora.

"O pitanju naziva vlada pregovara i podržava složen naziv koji će se koristiti širom svijeta", izjavio je Kotzias, ne pojašnjavajući dodatno svoje tvrdnje, prenosi agencija Reuters.